ßßß Cookit - przepis na Rogaliki drożdżowo- kruche

Rogaliki drożdżowo- kruche

nazwa

Wykonanie

Składniki:
- 25 g drożdży
- 2 łyżki cukru
- cukier waniliowy
- 1 jajo
- 1/4 szklanki mleka ciepłego
- 250 g mąki
- 1/2 masła
- dżem (dowolny smak)
Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, cukier i mąkę. Rozczyn w takiej postaci odstawiamy w ciepłe miejsce. Po tym jak podwoi swoją objętość, wyrabiamy z resztą ciasta. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie formujemy rogaliki. W tym celu z ciasta za pomocą wałka formujemy okrąg, dzielimy na trójkąciki i układamy dżem, następnie rolujemy. Pieczemy okolo 35 minut w nagrzanym piecu.
Uwaga: nie nakładajcie zbyt dużo dżemu tak jak ja, bo się będzie wylewał podczas pieczenia ;-)
Rogaliki były pyszne!
Zapraszam na SmykWKuchni na Facebook!
Pozdrawiam cieplutko!
Źródło:http://smykwkuchni.blogspot.com/2014/01/rogaliki-drozdzowo-kruche.html