ßßß Cookit - przepis na Bułeczki odrywane ..z bakaliami i dżemem

Bułeczki odrywane ..z bakaliami i dżemem

nazwa

Wykonanie

Pieczone kilka dni temu..razem z drożdżówką z bakaliami ..Czasem tak robię, że zwiększam proporcje ciasta..i wtedy robię dwa inne wypieki ale z tego samego ciasta...Bułeczki odrywane...na bogato..dużo bakalii..i na dodatek jeszcze dżem...pycha..
20 g świeżych drożdży
350 g mąki
50 g cukru
cukier waniliowy
70 g miękkiego masła
120 ml ciepłego mleka
1 jajko
spora garść mieszanki studenckiej
dżem Łowicz
Drożdże rozpuścić w mleku, dodać łyżeczkę cukru , odstawić na 10 minut.Dodać resztę składników . Ciasto dokładnie wyrabiać. Na koniec dodać mieszankę studencką.Wyrobione - przykryć i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia[ u mnie w misce -Tupperware].Przygotować foremki na tartaletki, smarując masłem lub margaryną i obsypując mąką.Jak ciasto podwoi swoją objętość, odrywać po kawałku ciasta.Każdy kawałek ciasta rozwałkować, posmarować dżemem i zwinąć roladki.Pokroić na kilka kawałków.Kawałki ustawiać w przygotowanych foremkach. Odstawić na kolejne pół godziny. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni.Kiedy ciasto podrośnie, wstawić na około 25 minut do piekarnika.Po upieczeniu, wystudzić .Można posypać cukrem.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2014/10/bueczki-odrywane-z-bakaliami-i-dzemem.html