Wykonanie
17:57:00Gdy nadchodzi jesień lubię nadchodzące korzenne wypieki w tym czasie smakują mi najbardziej, zwłaszcza z gorącą
czekoladą czy pyszną latte. Owszem można jeść korzenne wypieki o każdej
porze roku nie
będę się upierać ;), ale lubię siąść koło okna patrzeć na płynące po niebie chmury, opadające liście i rozkoszować się rozgrzewającym duetem. A to że kocham
cynamon i mogłabym go wszędzie dodawać to już wiecie z poprzednich postów :D. I oto na tą pochmurną i zimną aurę prezentuje wam
ciasteczka, które wyróżnia wspaniała skorupka z
cynamonu i
cukru.
Składniki :2 łyżki
cukru kryształu + 3/4 szklanki2 łyżeczki mielonego
cynamonu1 i 1/3 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka wodorowinianu potasu tzw.
winny kamień1/2 łyżeczki
sodyszczypta
soli1/2 szklanki
masła1
jajko1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegoOpis wykonania:W misce mieszamy 2 łyżki
cukru z
cynamonem, odstawiamy.Piekarnik nagrzewamy do 200 C.
Mąkę przesiewamy dodajemy
sodę i potas, odstawiamy.W misce ucieramy
cukier,
masło,
jajko i ekstrakt na puszystą masę, dodajemy przesianą
mąkę, chwilkę miksujemy.Blaszki wykładamy papierem do pieczenia, za pomocą łyżeczki nabieramy ciasto, formujemy kulkę i obtaczamy w mieszane
cukru i
cynamonu układamy na blaszce w odstępach 5 cm,
ciastka staną się płaskie.Pieczemy 8 minut studzimy na kratce.źródło Wielka Księga Kucharska
Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy