Wykonanie
Gwiezdne pączki z kremem
ajerkoniakowymMimo iż do tłustego czwartku jeszcze trochę czasu pozostało oto jedna z moich propozycji. W tym roku postanowiłam wypróbować nowe przepisy i mimo, że kocham tradycyjne pączki z
konfiturą różaną - które już również w niedługim czasie przedstawie na blogu ;), postanowiłam poeksperymentować z nowymi
smakami. I tak moja propozycja na trochę odmienne pączki w kształcie gwiazdek z pysznym
ajerkoniakowym kremem. Propozycja oczywiście dla starszych :).
Składniki na 20 pączków:Ciasto3 szklanki
mąki pszennej5 dag świeżych
drożdży1/3 szklanki
cukru1 szklanka
mleka5
żółtka5 dag stopionego
masłaopakowanie
cukru waniliowego25 ml
spirytusu1/4 łyżeczki
soliKrem :szklanka
mleka1/2 szklanki
ajerkoniaku1/2 szklanki
mąki krupczatki3
żółtka1/3 szklanki
cukruOpis wykonania :1.
Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy rozkruszone
drożdże, 2 łyżki
cukru i
mąki, dokładnie rozcieramy i odstawiamy zaczyn do wyrośnięcia.2.
Żółtka ucieramy z pozostałym
cukrem i
cukrem waniliowym oraz
solą.
Mąkę przesiewamy na stolnice robimy dołek, wlewamy rozczyn, masę
żółtkową i wszystko zarabiamy. Następnie dodajemy
spirytus i
masło. Ciasto zagniatamy, aby odchodziło od ręki.3. Miskę oprószamy lekko
mąką przekładamy ciasto i przykrywamy wilgotną ściereczką do wyrośnięcia na 1 godzinę.4. Kolej na krem :)
żółtka ucieramy z
cukrem i
ajerkoniakiem na puszystą masę, dodajemy 1/4 szklanki
mleka i
mąkę, mieszamy. Pozostałe
mleko gotujemy i wlewamy masę
ajerkoniakową, gotujemy do zgęstnienia kremu. Odstawiamy do wystygnięcia.5. Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość około 2 , 5 cm wycinamy foremką gwiazdki lub inne kształty wg. uznania, wycięte pączki pozostawiamy przykryte ściereczką by wyrosły.6. W dużym rondlu rozgrzewamy
olej, temperatura jest odpowiednia do pieczenia, gdy po wrzuceniu kawałka ciasta wypływa szybko na wierzch i ładnie się rumieni.7. Paczki oczyszczamy pędzelkiem z nadmiaru
mąki, smażymy z każdej strony do zrumienienia, odsączamy na papierowych ręcznikach.8.Lekko przestudzone nadziewamy kremem za pomocą szprycy, oprószamy
cukrem pudrem.
źródło:
Halina Jachowska - pączki,
faworki i racuchy.
Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy