ßßß Cookit - przepis na Krem :

Krem :

nazwa

Wykonanie

Gwiezdne pączki z kremem ajerkoniakowym
Mimo iż do tłustego czwartku jeszcze trochę czasu pozostało oto jedna z moich propozycji. W tym roku postanowiłam wypróbować nowe przepisy i mimo, że kocham tradycyjne pączki z konfiturą różaną - które już również w niedługim czasie przedstawie na blogu ;), postanowiłam poeksperymentować z nowymi smakami. I tak moja propozycja na trochę odmienne pączki w kształcie gwiazdek z pysznym ajerkoniakowym kremem. Propozycja oczywiście dla starszych :).
Składniki na 20 pączków:
Ciasto
3 szklanki mąki pszennej
5 dag świeżych drożdży
1/3 szklanki cukru
1 szklanka mleka
5 żółtka
5 dag stopionego masła
opakowanie cukru waniliowego
25 ml spirytusu
1/4 łyżeczki soli
Krem :
szklanka mleka
1/2 szklanki ajerkoniaku
1/2 szklanki mąki krupczatki
3 żółtka
1/3 szklanki cukru
Opis wykonania :
1. Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy rozkruszone drożdże, 2 łyżki cukru i mąki, dokładnie rozcieramy i odstawiamy zaczyn do wyrośnięcia.
2. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym oraz solą. Mąkę przesiewamy na stolnice robimy dołek, wlewamy rozczyn, masę żółtkową i wszystko zarabiamy. Następnie dodajemy spirytus i masło. Ciasto zagniatamy, aby odchodziło od ręki.
3. Miskę oprószamy lekko mąką przekładamy ciasto i przykrywamy wilgotną ściereczką do wyrośnięcia na 1 godzinę.
4. Kolej na krem :) żółtka ucieramy z cukrem i ajerkoniakiem na puszystą masę, dodajemy 1/4 szklanki mleka i mąkę, mieszamy. Pozostałe mleko gotujemy i wlewamy masę ajerkoniakową, gotujemy do zgęstnienia kremu. Odstawiamy do wystygnięcia.
5. Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość około 2 , 5 cm wycinamy foremką gwiazdki lub inne kształty wg. uznania, wycięte pączki pozostawiamy przykryte ściereczką by wyrosły.
6. W dużym rondlu rozgrzewamy olej, temperatura jest odpowiednia do pieczenia, gdy po wrzuceniu kawałka ciasta wypływa szybko na wierzch i ładnie się rumieni.
7. Paczki oczyszczamy pędzelkiem z nadmiaru mąki, smażymy z każdej strony do zrumienienia, odsączamy na papierowych ręcznikach.
8.Lekko przestudzone nadziewamy kremem za pomocą szprycy, oprószamy cukrem pudrem.
źródło: Halina Jachowska - pączki, faworki i racuchy.
Justyna L.
Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.
Podobne Przepisy
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2014/02/gwiezdne-paczki-z-kremem-ajerkoniakowym.html