ßßß Cookit - przepis na Babka drożdżowa z automatu

Babka drożdżowa z automatu

nazwa

Wykonanie

Oto przepis na pyszną babkę z bakaliami. Jest delikatna i puszysta uwielbiam ją, zwłaszcza jak jest jeszcze delikatnie ciepła :D. Oczywiście można ją zrobić bez automatu zarabiając wszystkie składniki ręcznie i odstawiając ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Składniki : wersje na 3 wielkości
waga 750g czas 3:15 ( na ogół program 10 w moim Moulinex)
100 ml mleka
2 jajka
160g rozpuszczonego i wystudzonego masła
1 łyżeczka soli
70 g cukru
390 g mąki pszennej
2 i 1/2 łyżki drożdży suszonych
40 g migdałów wymieszanych z orzechami laskowymi
110 g różnego rodzaju rodzynek, żurawiny
waga 1000g czas 3:20
120 ml mleka
3 jajka
210 g rozpuszczonego i wystudzonego masła
1 łyżeczka soli
90 g cukru
530 g mąki pszennej
3 i 1/2 łyżki drożdży suszonych
50 g migdałów wymieszanych z orzechami laskowymi
150 g różnego rodzaju rodzynek, żurawina
waga 1500g czas 3:25
205 ml mleka
4 jajka
250 g rozpuszczonego i wystudzonego masła
1 i 1/2 łyżeczki soli
135g cukru
790g mąki pszennej
4 łyżki drożdży suszonych
60 g migdałów wymieszanych z orzechami włoskimi
170 g różnego rodzaju rodzynek, żurawina
Opis wykonania:
Do formy wkładamy kolejno: roztrzepane jajka, masło, letnie masło, mąkę, cukier, drożdże z boku formy sól. Formę umieszczamy w opiekaczu, wybieramy program 10, wagę ciasta i preferowany poziom zrumienienia skórki. Włączamy i po kilku minutach od wyrabiania po usłyszeniu sygnału dźwiękowego dodajemy bakalie. Po upieczeniu wyciągamy ciasto z urządzenia i formy studzimy na kratce.
W wersji bez maszyny należy dokładnie zarobić wszystkie składniki, aż ciasto będzie ładnie napowietrzone i będzie odchodzić od ręki, następnie dodajemy bakalie i ponownie wyrabiamy. przekładamy do foremki, przykrywamy i odstawiamy do podwojenia swojej objętości. Pieczemy w 180 C od 40- 60 minut w zależności od wielkości ciasta. Sprawdzamy patyczkiem.
Moją upiekłam z II wersji 1000g.
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2015/02/babka-drozdzowa-z-automatu.html