ßßß Cookit - przepis na Mleczne bułeczki z żurawiną

Mleczne bułeczki z żurawiną

nazwa

Wykonanie

Bułeczki są delikatnie mleczne, lekko słodkie, mięciutkie i pyszne. Żurawina pasuje do nich doskonale, świetnie smakują jej kwaśne kulki zanurzone w cieście. W oryginale do bułeczek były dodane drobinki czekoladowe lub/i rodzynki.
Składniki na 6 niedużych bułeczek:
250 g mąki pszennej
75 g letniego mleka
4 g suszonych drożdży lub 8 g drożdży świeżych
1 łyżka cukru
szczypta soli
1 jajko
50 g masła, roztopionego
30 g żurawiny
Dodatkowo:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Na sam koniec dodać żurawinę. Z ciasta uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto wyjąć na powierzchnię oprószoną mąką, krótko wyrobić i podzielić na 6 równych części. Ukształtować bułeczki.
Bułeczki układać na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia (lub dłużej - powinny podwoić objętość). Przed włożeniem do piekarnika posmarować przy pomocy pędzelka jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką wody.
Piec w temperaturze 210ºC przez około 15 minut. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Metoda dla maszynistów:
Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough' . Po tym czasie ciasto wyjąć, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu.
Smacznego :-).
Przepis pochodzi z tej strony.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/mleczne-buleczki-z-zurawina