ßßß Cookit - przepis na Surówka z jarmużem

Surówka z jarmużem

nazwa

Wykonanie

Jarmuż to odmiana kapusty o długich, pomarszczonych liściach, mało jednak znany w Polskiej kuchni- dlatego jest traktowany bardziej jako roślina ozdoba. Tymczasem barwne liście jarmużu są skarbnicą białka, błonnika, witamin,, a także soli mineralnych.
Składniki:
30 dag liści jarmużu
2 kiszone ogórki
1 jabłko
sok z cytryny
½ szklanki śmietany
sól do smaku
cukier do smaku
sok z cytryny
Wykonanie:
Liście jarmużu dokładnie opłukać i porwać na kawałki. Dodać pokrojony w plasterki ogórek, starte jabłko i wymieszać. Następnie skropić sokiem z cytryny, doprawić i polać lekko posoloną śmietaną.
Źródło:http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2015/11/surowka-z-jarmuzem.html