Wykonanie
Dziś proponujemy obiecany parę dni temu przepis na sernik :)Zarówno wersja klasyczna jak i malinowa są bardzo proste w wykonaniu i nie wymagają dużych zdolności kulinarnych.
Przepis na ciasto kruche możesz znaleźć tu: http://delicious-precious.blogspot.com/2013/04/vii-kruche-babeczki-z-budyniem-i-owocami.htmlSkładniki :- 8
jajek- 1,5 szklanki
cukru pudru- 2 łyżki miękkiego
masła- 1/3
proszku do pieczenia- 1kg zmielonego dokładnie twarogu/sera sernikowego- 3 łyżki
mąki ziemniaczanej (wersja klasyczna) /
budyń malinowy (wersja malinowa)-
aromat migdałowy (2-3 krople)Przygotowanie :
Żółtka oddzielamy od
białek (będą jeszcze potrzebne Emotikon smile) i ucieramy z
cukrem pudrem. Dodajemy
masło oraz
proszek do pieczenia i miksujemy. Następnie stopniowo dodajemy
ser, nadal miksując. Masa powinna być kremowa, o średniej gęstości. Teraz w zależności od wybranego wariantu dodajemy
mąkę ziemniaczana lub
budyń (malinowy można zastąpić dowolnym, bardzo dobrze sprawdza się np.
bananowy) oraz
aromat migdałowy. Ostatnim etapem jest ubicie piany z
białek na sztywno w osobnym naczyniu a następnie wymieszanie jej (nie używamy miksera) z masą
serową .Formę do pieczenia wykładamy papierem. Na dnie wygniatamy niezbyt grubą warstwę ciasta kruchego i na nią wylewamy masę
serową. Wierzch posypujemy odrobiną startego (surowego) ciasta kruchego. Żeby ciasto łatwiej się ścierało polecam włożyć je na ok 5 min do lodówki. Tak przygotowane ciasto pieczemy przez 50 min w piekarniku nagrzanym do 200 st. Celsjusza :)Smacznego !