Wykonanie
Dni są, krótkie a wieczory coraz dłuższe.. Coraz częściej pada. Pogoda generalnie jest beznadziejna i wcale nie sprzyja do wychodzenia z domu. Dlatego, w takim okresie lepiej zaprosić kilku znajomych i posiedzieć wciepłym mieszkaniu. Na taką okazję można zrobić szybką i smaczną
Galaretkę drobiową.
Galaretka zawsze kojarzyła mi się z różnymi okazjami typu wesela czy chrzty jednak fajnie podana może złamać ten stereotyp i być dobrą przekąską np. do "wódeczki".O to mój przepis a w zasadzie przepis mojej mamy na tradycyjną
Galaretkę drobiową.Składniki:
włoszczyzna1
pierś z kurczaka2 nóżki z
kurczaka2
jajka1 mała puszka
kukurydzy z
groszkiemżelatynasól,
pieprzPrzepis:
Mięso umyć i w całości wrzucić do garnka . Dodać umytą
włoszczyznę. Zalać ok. 750 ml
wody. Lekko posolić i posypać świeżo zmielonym
pieprzem. Gotować
wywar na lekkim ogniu przez około godzinę.Następnie dodajemy do niego
żelatynę. Odstawiamy, aby ostygł.
Marchewkę z
wywaru kroimy w kostkę.
Mięso obieramy od kości i kroimy w drobne kawałki. W międzyczasie gotujemy
jajka na twardo, studzimy i kroimy w plastry.Następnie układamy po trochę
mięsa,
marchewki,
jajka,
groszek,
kukurydzę w miseczkach. Zalewamy lekko stężałym
wywarem. Układamy kolejną warstwę i również zalewamy
wywarem. Odstawiamy do lodówki, aby
galaretka stężała.Ania Gotuje!