Wykonanie
Zapalonym grzybiarzem to ja nie jestem, a moje grzybobranie dziś zakończyło się sukcesem w
sieci sklepów z czerwonym owadem w logo. Zakupiłam dwa opakowania
kurek.
Kurki można przyrządzać na wiele sposobów. Można je smażyć, dusić, marynować, a nawet suszyć. Stanowią także dodatek (albo podstawę) wielu kremów i
sosów. Moimi ulubionymi daniami jest jajecznica z
kurkami,
tarta i zupa krem. Dziś postanowiłam przygotować właśnie tą zupę.
bulion warzywny (jak go przygotować można zobaczyć tutaj)jedna mała
śmietana 18%serek topiony naturalny - trójkącik lub 1/3 normalnego prostokąta
cebulaolejkurkisól pieprz do smaku
Zupę przygotowuje na bazie rosołu: Obieram i myje
kurki i podsmażam na odrobinie
oleju. Gdy leciutko się skurczą i zrumienią wrzucam je do
wywaru. Drobniutko siekam
cebulkę i jak się zeszkli dorzucam do zupy. Gotuje pod przykryciem, Następnie dodaje
serek topiony i miksuje zupę blenderem. Na koniec dolewam 1/2
śmietany i mieszam do zgęstnienia. Na końcu przyprawiam
solą i
pieprzem do smaku.