Wykonanie
Ostatnio kupując świeże warzywa spostrzegłam, że w sklepach są już
kurki. Może były już wcześniej, a ja zalatana nie zauważyłam? Oj wielki błąd bo to wyśmienite
grzyby. Od razu kupiłam koszyczek i wzięłam się za gotowanie. Tym razem przyrządziłam je w sosie
śmietanowym z
kurczakiem i
makaronem. Wyszło przepysznie. Polecam zwłaszcza wszystkim zabieganym i zapracowanym mamom (choć małym dzieciom nie zalecam, gdyż nie powinny jeść
grzybów. Zawsze jednak można wybrać porcje bez ich obecności :))
Ilość porcji: 4Czas przygotowania: 15 minutSkładniki:2 pojedyncze
piersi z kurczaka330g
śmietany 18%200g
kurek½ dużej
cebuli lub 1 małaŁyżka
olejuŚwieżo mielony
pieprz,
sólUlubiony
makaronMakaron gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu.
Cebule obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.
Kurczaka myjemy, obcinamy zbędne błonki i dokładnie osuszamy. Kroimy w drobną kosteczkę. Oprószamy
solą oraz
pieprzem. Na patelni rozgrzewamy
olej i podsmażamy
cebulę. Kiedy zacznie się rumienić wrzucamy
kurczaka i smażymy na złoto. W
między czasie czyścimy
kurki i kroimy w większe kawałki. Dorzucamy na patelnie i smażymy około 5 minut na średnim ogniu. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy
śmietanę. Doprawiamy obficie świeżo mielonym
pieprzem oraz
solą i całość mieszamy. Wykładamy na ugotowany
makaron i zajadamy. Smacznego.