Wykonanie
Szukacie inspiracji na dzisiejszy sylwestrowy wieczór? Proszę bardzo - podrzucam przepis na danie "jednogarnkowe". Ziemniaczki pieką się razem z
udkami z kurczaka. Całość ma wspaniały
musztardowo-
miodowy smak.
Mięso rozpływa się w ustach, ziemniaczki kuszą delikatnie przyrumienioną skórką... Cudo!
Składniki:4 udka1 kg
ziemniaków2 łyżki
oleju2 łyżki
musztardy francuskiej2 łyżki
musztardy stołowej1 łyżka
miodusólpieprzSposób przygotowania:
Ziemniaki obierz, pokrój na ćwiartki, zalej
wodą i zagotuj. Gotuj 5 minut, a następnie je odcedź.
Mięso umyj i osusz. Każde udko przekrój na dwie części - pałkę i bioderko. Skórę
kurczaka ponacinaj na skos.Z
musztardy,
miodu,
soli,
pieprzu i
oleju przygotuj marynatę.Żaroodporne naczynie nasmaruj
olejem. Następnie wyłóż do niego podgotowane
ziemniaki. Oprósz je
solą i
pieprzem. Ułóż na nich udka i nasmaruj je marynatą. Postaraj się, aby wypełniła wszystkie nacięcia.Wstaw do nagrzanego do 160-170 st. piekarnika i piecz 60-70 minut. Następnie zwiększ temperaturę i włącz grill. Podpiekaj przez 8-10 minut.