ßßß Cookit - przepis na Wytrawne kulebiaki z kaczką w odświętnej odsłonie!

Wytrawne kulebiaki z kaczką w odświętnej odsłonie!

nazwa

Wykonanie

Piękne pyszności!
Kochani przepyszne i cudowne kulebiaki z kaczki, prawdziwków i kapusty kiszonej, z dużą ilością świeżej i grubo siekanej pietruszki! Smakują obłędnie! Piękny, przed świąteczny czas! Pięknie przystrojone stoły, mieniące się złotem, srebrem i bielą! To lubię!
To danie jest idealne na stół świąteczny, nie tylko obłędnie się prezentuje ale smakuje wybornie! Mięso z kaczki nadaje wytrawnego smaku i niepowtarzalnego klimatu tej potrawie. Doprawiłam je suszonymi prawdziwkami, odrobiną rozmarynu, świeżo zmielonego pieprzu i chrupiącej kiszonej kapusty. Wszystko zapiekłam w maślanym kruchym cieście z dodatkiem soli.
Palce lizać, sprawdźcie sami!
Post ten bierze udział w konkursie organizowanym na durszlak.pl pt. Mój piękny stół, sponsorowany przez www.mojpieknystol.pl .
SKŁADNIKI: na ciasto pół- kruche:
- 150 g masła
- 240 mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajo
- sól 1/2 łyżeczki
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- łyżka lodowatej wody
Szybko zagniatamy ciasto, na gładkie i miękkie. Ciasto wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy przez 30 minut w lodówce.
FARSZ DO KULEBIAKÓW:
- 400 g ugotowanego mięsa z młodej kaczki
- 2 jajka
- 150 g młodej kapusty kiszonej
- 150 g suszonych prawdziwków
- pęczek natki pietruszki
- gałka muszkatołowa
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 3 łyżki soku z kapusty kiszonej
- rozmaryn
Mięso wraz z jajkami zmiksuj w blenderze na gładką masę. Dodaj posiekaną kapustę, natkę i resztę składników. Dokładnie wymieszaj masę.
Ciastem wylep dno i brzegi foremki, włóż masę do środka, wierzch udekoruj ciastem. Możesz przygotować piękne warkocze z ciasta. Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem. Kulebiaki pieczemy przez 45 minut w temp 175 stopni C.
SMACZNEGO!
PRZEPIS ZGŁASZAM DO KONKURSU #MOJPIEKNYSTOL
Źródło:http://smykwkuchni.blogspot.com/2015/12/wytrawne-kulebiaki-z-kaczka-w.html