ßßß Cookit - przepis na " Pierniczki bezglutenowe "

" Pierniczki bezglutenowe "

nazwa

Wykonanie

Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 21 grudnia 2015 r. Uwielbiam czas przedświąteczny, kiedy z kuchni wydobywają się smakowite zapachy, a cała rodzina kręci się na pół świadomie w jej okolicy licząc, że uda się czegoś skosztować. Tak właśnie pamiętam przygotowania do świąt i tak wyglądają one w moim domu. Pierniczki tym razem bezglutenowe to główne spoiwo atmosfery świąt Bożego Narodzenia, dlatego nie może ich zabraknąć na wigilijnym stole. Czas zbliżających się Świąt sprawia, że smakują tak wybornie, szczególnie te upieczone własnoręcznie. W tym roku pokusiłam się o pierniczki bezglutenowe i śmiem twierdzić, że to najlepszy przepis - kompozycja składników sprawia, że są mięciutkie, puszyste, smaczne i co najważniejsze bardzo zdrowe - polecam .
Pierniczki bezglutenowe Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 20 grudnia .
Puszyste pierniczki bezglutenowe! Ekstrakt waniliowy
skąpany w polewie lukrowej, cynamon, goździki, kolendra i imbir sprawiają, że pierniczki owiane są cudną feerią zapachów - polecam.
Oceny: 5 , 0
Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia: 10 min
Łączny czas: 40 min
Liczba porcji: około 20 większych pierniczków
Rozmiar porcji: 1 pierniczek (ok. 20 - 25 g)
Składniki:
Przepis zaadaptowany stąd :-)
mąka migdałowa : 200 g
mąka ryżowa : 50 g
mąka kukurydziana : 50 g
mąka ziemniaczana : 30 g
mąka kokosowa ( lub zmielone wiórki kokosowe ): 30 g
przyprawa piernikowa : 1 łyżka
soda oczyszczona : 1 łyżeczka
ksylitol lub cukier lub cukier waniliowy : 2 łyżki
miód : 100 g
olej kokosowy lub masło : 80 g
żółtka : 2
jogurt naturalny (można pominąć): 2 łyżki
białko jaja : 1
Polewa:
cukier puder : 100 g
woda przegotowana - wystudzona : 2 lub 3 łyżki w zależności od konsystencji
ekstrakt waniliowy : 2-3 krople
Przygotowanie:
piekarnik nagrzewam do 180oC
do miski wsypuję mąkę migdałową, dodaję wszystkie mąki bezglutenowe, przyprawę piernikową, sodę i cukier dokładnie mieszam
miód roztapiam w rondelku z grubym dnem razem z masłem, nie podgrzewając za bardzo
masę studzę
żółtka ucieram ( około 10 minut mikserem na małych i średnich obrotach ) można trzepaczką
do miski z mąką dodaję miód z masłem, mieszam, dodaję jogurt, żółtka i znów delikatnie mieszam masę łyżką
wykładam ją na stolnicę podsypaną mąką ( użyłam kokosowej ), rozpłaszczam na około 8-9 mm grubszy placek (gdyby ciasto wyszło bardzo miękkie, można podsypać nieco mąki)
za pomocą foremek wycinam pierniczki
układam na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem
smaruję roztrzepanym białkiem
piekę 10 minut (mniejsze i cieńsze pierniczki należy piec odpowiednio krócej)
przygotowuję polewę - najprostszą i najlepszą - biorę 100 g cukru pudru, 2- 3 łyżki wody, dodaję ekstraktu waniliowego, wszystko dokładnie mieszam, uzyskując odpowiednią konsystencję, następnie nanoszę ją na pierniczki i dekoruję można je przyprószyć cukrem pudrem np. z mąki kokosowej można również przygotować miodowo-kawową polewę, którą gorąco polecam : (pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej,rozpuszczam podgrzewając z jedną łyżeczką miodu i mieszam na gładką masę, dodaję jeszcze dwie łyżeczki miodu i mieszam, smaruję cienką warstwą pierniczki i posypuję mąką kokosową
przechowuję w pojemniku na ciastka
Smacznego !
Źródło:http://storczyk1.blogspot.com/2015/12/pierniczki-bezglutenowe.html