Wykonanie
Śledzie na wigilijny stół.
Śledzie w pomarańczach, z dodatkiem różowego
pieprzu, świeżego
rozmarynu,
kardamonu i
anyżu.
Śledzie takie przygotowałam pierwszy raz w tamtym roku, wymyśliłam sobie aromatyczne i świeże
śledzie, zostały
hitem i nawet nie doczekały się wigilii ;-). Bywa i tak.
Śledzie na wigilię przygotowujemy minimum 1 dzień przed wieczerzą, tak aby smak i aromat mógł się dopełnić. Przechowujemy w lodówce.Serdecznie polecam!
- 10
filetów śledziowych- 2 gałązki
rozmarynu- 2
pomarańcze obrane ze skórki i białej warstwy- różowy
pieprz-
anyż 3 gwiazdki-
kardamon, kilka ziarenek-
olej rzepakowyWYKONANIE:-
śledzie (uprzednio namoczone w wodzie, aby wypukał się z nich nadmiar
soli z solanki) kroimy na równe kawałeczki-
pomarańcze kroimy w plasterki- całość z pozostałymi składnikami mieszamy, przekładamy do szklanego pojemnika i marynujemy 1 dzień w lodówce, po tym czasie są gotowe do spożyciaSMACZNEGO!