Wykonanie
Przepis na tort dała mi koleżanka, która znalazla go tutajdomowe wypieki Tort idealny dla wielbicieli
chałwy, ale nie jest za słodki. Przepis praktycznie cały zoionu wg oryginału oprócz zwiększenia ilości kremu ponieważ chcialam nim różwnież ozdobić boki
tortu. Smakował i dzieciom i dorosłym :)Składniki:
Biszkopt: na 1
jajko, 3 dkg
mąki, 3 dkg
cukru,
kakao.Ciasto
sezamowe: 3
białka, ½ szklanki
cukru, ½ łyżki
maki ziemniaczanej,½ łyżki
mąki zwykłej, ½ łyżeczki
proszku do pieczenia, 150g sypkiego
sezamuKrem
chałwowy: 3/4 litra
mleka, 4 1/2 łyżki
mąki pszennej, 3 łyżki
mąki ziemniaczanej, 1/2 szklanki drobnego
cukru, 6
żółtek, 3/4 kostki
masła, ok 300 g
chałwy kakowej, marmurkowej (
wanilia kakao) lub orzechowej. Poncz: czarna
herbata,
cukier,
sok z cytryny.Przygotowanie:
Biszkopt:
Białka ubijamy z
cukrem na sztywno. Dodajemy stopniowo po 1
żółtku ciągle miksując. Następnie powoli wsypujemy
mąkę z
kakao (zamiast części
mąki wsypuję 5 łyżeczek
kakao, ale waga całości musi się zmieścic w proporcjach powyżej) i mieszamy ręcznie. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w 160 st. ok. 40 minut. Wystudzony, przekroić na 2 blaty.
Biszkopt wyjmujemy z blachy dopiero po jego całkowitym wystudzeniu.Ciasto
sezamowe:
białka ubić na sztywną pianę dodając stopniowo
cukier. Kiedy piana będzie już dobrze ubita, dodać resztę składników. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach ok. 30 minut.Krem: z podanych składników za wyjątkiem
masła i
chałwy przygotować
budyń – zagotować połowę
mleka z
cukrem, w drugiej połowie rozrobić dokładnie
żółtka z
mąkami i wlać powoli do gotującego się
mleka. Mieszać bardzo intensywnie. Gdy
budyń jest gotowy odstawić go aby całkowicie wystygł.Zimny
budyń połączyć z utartym na puch
masłem i do tak przygotowanej masy dodawać po łyżce
chałwę, nie przerywając ucierania. Kremu należy spróbować, może się bowiem okazać, że trzeba go będzie dosłodzić, wszystko zależy od słodkości
chałwy. Gotowy krem schłodzić, aby porządnie zgęstniał, dużo łatwiej będzie się rozsmarowywał.Poncz: zaparzamy czarną dosć mocna
herbatę, słodzimy ją i dodajemy
sok z cytryny. Zostawiamy do ochłodzenia.Przełożenie:
biszkopt kakaowy, nasaczyć ponczem, posmarować 1/3 kremu, następnie położyć ciasto
sezamowe, krem,
biszkopt kakaowy, nasączenie i krem na wierzch oraz do obłożenia
boków.