ßßß
Bardzo smaczny, nie za słodki, wbrew pozrom. Można zjeść 2 kawałki i nie ma się dość:)Ciekawy środek z bezą sezamową i krem chałwowy przesądziły i zasądziły.Musiałam go zrobić:)A czego się nie robi dla córci jak kończy 4 lata:)Jedyne co zmieniłam to zwiększyłam ilość kremu aby pokryć też bokitortu i zrobić dekorację.Tort wart powtórki;)
Cytuję w całośći, przepis z bloga Domowe Wypieki .Biszkopt Kakaowy:5 jajek3/4 szklanki cukru2/3 szklanki mąki pszennej (tortowej)1/3 szklanki kakaoMąkę i kakao wymieszać, przesiać. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.Do masy jajecznej wsypać suche składniki. Delikatnie wmieszać do ciasta, by składniki się połączyły.Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystudzenia. Wystudzony, przekroić na 2 blaty.Uwaga: boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.Ciasto sezamowe:3 białka½ szklanki cukru½ łyżki maki ziemniaczanej½ łyżki mąki zwykłej½ łyżeczki proszku do pieczenia150g sypkiego sezamuBiałka ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Kiedy piana będzie już dobrze ubita, dodajemy resztę składników. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach ok. 30 minut.Krem Chałwowy:0.75 litra mleka4 łyżki mąki pszennej3 łyżki mąki ziemniaczanej1/2 szklanki drobnego cukru4 żółtka3/4 kostki masłaok 200 g chałwy waniliowej lub orzechowejKrem:Z podanych składników za wyjątkiem masła i chałwy przygotowujemy budyń - gotujemy połowę mleka z cukrem, w drugiej połowie rozrabiamy dokładnie żółtka z mąkami i wlewamy powoli do gotującego się mleka. Mieszamy bardzo intensywnie. Gdy budyń jest gotowy odstawiamy go aby całkowicie wystygł.Gdy jest zupełnie zimny łączymy go z utartym na puch masłem (tu odłożyłam część na udekorowanie i boki) i do tak przygotowanej masy dodajemy po łyżce chałwę, nie przerywając ucierania. Kremu należy spróbować, może się bowiem okazać, że trzeba go będzie dosłodzić, wszystko zależy od słodkości chałwy (ja odrobinkę dosłodziłam a i tak nie był bardzo słodki). Gotowy krem schładzamy, aby porządnie zgęstniał, dużo łatwiej będzie się rozsmarowywał.Przełożenie: Biszkopt kakaowy smarujemy 1/3 kremu, następnie kładziemy ciasto sezamowe, krem, biszkopt kakaowy i krem.