ßßß Cookit - przepis na schab pod chlebowo - serową pierzynką

schab pod chlebowo - serową pierzynką

nazwa

Wykonanie

Pachnąca i ciekawa wersja na jedno z naszych ulubionych mięs, wystarczy parę dodatków i obiad zyskuje nowe oblicze :)
około 6 plastrów schabu bez kości (każdy po około 1 - 1,5 cm)
3 średnie cebule
sól, pieprz
pierzynka:
6 kromek chleba z poprzedniego dnia (można użyć ulubionego gatunku, razowego, orkiszowego, pszennego, z dodatkiem ziarenek)
3 kopiaste łyżki drobno startego parmezanu
0,5 - 1 łyżeczka ulubionych suszonych lub świeżych ziół (te, które ja wsypałam pokazuję pod spodem)
Plastry schabu umyć, osuszyć, lekko rozbić, oprószyć przyprawami, podsmażyć na większym ogniu na oleju, mięso odłożyć, tłuszcz zostawić.
Cebule pokroić w piórka, zeszklić na tym samym oleju co wcześniej mięso.
Chleb pokruszyć, wymieszać z serem, na końcu wsypać zioła, wymieszać, użyłam tej mieszanki, którą serdecznie polecam.
Naczynie żaroodporne o szerokim i płaskim dnie wysmarować olejem, poukładać schab, przykryć cebulą.
Następnie posypać przygotowaną wcześniej pierzynką.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, włożyć mięso i piec około 40 - 50 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie), do zezłocenia okruszków na wierzchu.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2016/01/schab-pod-chlebowo-serowa-pierzynka.html