ßßß Cookit - przepis na Ezogelin - turecka zupa z soczewicy i bulguru

Ezogelin - turecka zupa z soczewicy i bulguru

nazwa

Wykonanie

Ezogelin jest lekką, a jednocześnie sycącą, gęstą zupą. O charakterze zupy decyduje dodatek mięty, ostrej papryki, kuminu i soku z cytryny. Dzięki zestawieniu soczewicy i bulguru w jednym daniu dostarczamy organizmowi wszystkich niezbędnych substancji. Kasza bulgur powstaje z ziaren twardej pszenicy durum i ma lekko orzechowy smak. Bulgur ma dużo błonnika, witamin i niski indeks glikemiczny.
Ezogelin gotowałam po raz pierwszy, ale jest tak smaczna, że zagości na stałe w naszym menu.
Składniki:
100 g czerwonej soczewicy
50 g kaszy bulgur lub kaszy kuskus
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
puszka pomidorów bez skórki lub 80 g koncentratu pomidorowego (mały słoiczek)
2 łyżki słodkiej papryki
1/4 łyżeczki chilli w płatkach
1,5 łyżeczki suszonej mięty
1/2 łyżeczki kuminu
2 litry bulionu warzywnego lub wody
2 łyżki masła klarowanego
sól i pieprz do smaku
sok z cytryny
Przygotowanie:
W garnku rozgrzać masło klarowane i zeszklić cebulę. Następnie dodać czosnek i smażyć jeszcze 1 minutę.
Dodać drobno pokrojone pomidory z puszki + 1/3 szklanki wody i smażyć, aż się w garnku utworzy się sos, a pomidory rozpadną się.
Soczewicę przepłukać na sicie, dodać do garnka oraz dodać bulion warzywny. Gotować na wolnym ogniu przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu aż soczewica rozgotuje się.
Zmniejsz ogień i gotuj około 30 minut i zagęści zupę.
Dodać bulgur, miętę, paprykę, chili, kumin i przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Zupa jest gęsta, ale jeśli wyda się Wam zbyt gęsta można dodać nieco bulionu lub wody.
Przed pod podanie skropić zupę sokiem z cytryny i posypać suszoną miętą.
Smacznego
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2014/07/ezogelin-turecka-zupa-z-soczewicy-i.html