Wykonanie
Cześć =)
Karp, to
ryba, która w polskiej tradycji nierozerwalnie kojarzona jest z Wigilią i to właśnie wtedy większość z nas ją spożywa.Ja, jako miłośnik ryb, jem
karpia bardzo często, średnio 2
razy w miesiącu. Zarówno w wersji pieczonej, jak i smażonej, czy w postaci
karpia ugotowanego na parze.Dziś przedstawiam pieczony filet z
karpia, który podałem z
sałatką z
pomidora,
ogórka kiszonego i
cebuli.Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania
karpia w ten sposób, ponieważ naprawdę warto!
Potrzebne będą (na 2 porcje):- filet z
karpia (około 300 g)-
sól-
oliwaSposób wykonania:1) Filet z
karpia oczyszczamy z łusek, myjemy, suszymy, dzielimy na części, przyprawiamy
solą, a następnie skrapiamy
oliwą.2) Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni C, a następnie kładziemy kawałki
karpia na folii aluminiowej lub papierze do pieczenia i pieczemy przez około 20 minut.3) Podajemy z wybranymi warzywami lub z
chlebem.Smacznego =)