Wykonanie
Cześć =)
Karp, to
ryba, która w polskiej tradycji nierozerwalnie kojarzona jest z Wigilią i to właśnie wtedy większość z nas ją spożywa.Ja, jako miłośnik ryb, jem
karpia bardzo często, średnio 2
razy w miesiącu. Zarówno w wersji pieczonej, jak i smażonej, czy w postaci
karpia ugotowanego na parze.Dziś przedstawiam dzwonko
karpia pieczonego, które podałem z
makaronem penne,
oliwkami i
pomidorkami koktajlowymi.Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania
karpia w ten sposób, ponieważ naprawdę warto!
Potrzebne będą (na 2 porcje):- 2 dzwonka
karpia (po około 300g każde)-
sól-
oliwaSposób wykonania:1) Dzwonka
karpia oczyszczamy z łusek, myjemy, suszymy, przyprawiamy
solą, a następnie skrapiamy
oliwą.2) Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni C, a następnie kładziemy dzwonka
karpia na folii aluminiowej i pieczemy przez około 20 minut.3) Podajemy z wybranymi warzywami lub z
chlebem.
Smacznego =)