ßßß Cookit - przepis na Sernik piernikowy według przepisu Pawła Małeckiego

Sernik piernikowy według przepisu Pawła Małeckiego

nazwa

Wykonanie

Pieczenie serników nie jest moją mocną stroną. Nie wychodzą nigdy pięknie wyrośnięte i idealnie gładkie. Moje serniki są nierówne, popękane i opadają, tak ich urok. W tym roku postanowiłam skorzystać z nowych przepisów. Wypróbowałam kilka z nich i urzekł mnie przepis na sernik piernikowy według Pawła Małeckiego. Zawsze wychodzi i jest naprawdę pyszny. Polecam nie tylko w święta :)
Ilość porcji: Prostokątna blacha (ok 24)
Składniki:
Na spód piernikowy:
180g margaryny
140g czekolady deserowej
125g mąki pszennej
100g miodu
40g cukru trzcinowego
30g cukru waniliowego (albo 20g domowego cukru waniliowego)
20g mąki ziemniaczanej
15g przyprawy do piernika
10g proszku do pieczenia
4 jajka
Na masę serową:
1 kg twarogu sernikowego
200g śmietanki kremówki
150g cukru
50g margaryny (w temperaturze pokojowej)
40g budyniu waniliowego (1 opakowanie)
30g cukru wanilinowego (lub 20g domowego cukru waniliowego)
4 jajka
Na kruche ciasto:
200g mąki pszennej
150g margaryny
75g cukru
15g kakao
15g cukru wanilinowego (lub 10g domowego cukru waniliowego)
5g przyprawy do piernika
1 żółtko jajka
Cukier puder do posypania ciasta
Przygotowanie kruchego ciasta: Mąkę i kakao przesiewamy do sporej miski. Dodajemy przyprawę do piernika, cukier, cukier waniliowy oraz margarynę. Wyrabiamy ciasto w trakcie dodając żółto. Kiedy ciasto będzie gotowe formujemy je w wałek, owijamy folią spożywczą i umieszczamy w zamrażalniku na około 1h.
Przygotowanie spodu: Na małym ogniu w garnuszku rozpuszczamy margarynę, czekoladę oraz miód. Dodajemy przyprawę do piernika, całość mieszamy ciągle podgrzewając. Uważamy by nie zagotować masy. Następnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy by nieco ostygło.
Jajka ubijamy z cukrem trzcinowym i cukrem waniliowym na puszystą masę. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sito, następnie łączymy z ubitymi jajkami i przestudzoną masa czekoladową. Całość przelewamy do prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 18-20 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Ścinamy górną warstwę ciasta i kruszymy na małe części.
Przygotowanie masy serowej: Twaróg sernikowy, cukier, cukier waniliowy oraz budyń miksujemy razem. Nie przerywając miksowania dodajemy cienkim strumieniem śmietankę oraz po jednym jajku. Mieszamy do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Masę rozprowadzamy na piernikowym spodzie. Kruche ciasto wyjmujemy z zamrażalnik i ścieramy na tarce, posypujemy nim wierzch sernika. Następnie nakładamy pokruszone ciastem piernikowe.
Pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez około pół godziny. Na końcu posypujemy ciasto cukrem pudrem. Smacznego :)
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2015/12/sernik-piernikowy-wedug-przepisu-pawa.html