ßßß Cookit - przepis na Sernik piernikowy

Sernik piernikowy

nazwa

Wykonanie

Bardzo smaczny sernik z aromatycznym ciastem piernikowym. Przepis składa się z trzech etapów, choć osobiście w przyszłości zrezygnuję z kruchego ciasta czekoladowego. Według mnie w zupełności wystarczy spód piernikowy i masa serowa.
Przepis Pawła Małeckiego z gazetki Lidla.
Kruche ciasto czekoladowe:
200 g mąki pszennej
15 g kakao
5 g przyprawy do piernika
75 g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
150 g margaryny
1 żółtko
Za pomocą miksera połączyć suche składniki z margaryną. Podczas wyrabiania dodać żółtko. Z powstałego ciasta uformować wałek, owinąć folią spożywczą i wstawić do zamrażarki na około 40min.
Spód piernikowy:
180 g margaryny
140 g czekolady deserowej
100 g miodu
15 g przyprawy do piernika
4 jajka
40 g cukru trzcinowego
2 opakowania cukru wanilinowego
125 g mąki pszennej tortowej
20 g mąki ziemniaczanej
10 g proszku do pieczenia
W garnku z grubym dnem rozpuścić margarynę, czekoladę i miód, często mieszając. Dodać przyprawę do piernika. Mocno podgrzać, ale nie zagotować. Wystudzić.
Jajka ubić z cukrem na puszysto. Obie mąki i proszek wymieszać. Ubite jajka połączyć z masą czekoladową i dodać mąkę z proszkiem.
Masę przelać do formy (24x34) wysmarowanej tłuszczem. Upiec w temp. 160st. C (termoobieg) przez 18-20 min. Upieczone ciasto wystudzić. Skroić górną warstwę - posłuży jako posypka do masy serowej.
Masa serowa:
1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
150 g cukru
50 g margaryny
2 opakowania cukru wanilinowego
40 g budyniu waniliowego
200 g śmietanki kremówki
4 jajka
Twaróg połączyć z cukrem, margaryną cukrem wanilinowym i budyniem - najlepiej przy pomocy miksera. Podczas mieszania stopniowo dodawać śmietanę i po jednym jajku. Po uzyskaniu kremowej konsystencji masę równomiernie rozprowadzić na piernikowym spodzie.
Zetrzeć odkrojony wcześniej wierzch ciasta piernikowego. Kruche ciasto wyjąć z zamrażarki, zetrzeć na tarce. Połączyć dwie części okruchów i wysypać na wierzch masy serowej.
Całość upiec w temp. 180st. C przez około 50 min. Po upieczeniu ciasto studzić w uchylonym piekarniku.
Smacznego:)
Źródło:http://kuchniazjadalnia.blogspot.com/2015/02/sernik-piernikowy.html