Bardzo smaczny sernik z aromatycznym ciastem piernikowym. Przepis składa się z trzech etapów, choć osobiście w przyszłości zrezygnuję z kruchego ciasta czekoladowego. Według mnie w zupełności wystarczy spód piernikowy i masa serowa.Przepis Pawła Małeckiego z gazetki Lidla.Kruche ciasto czekoladowe:200 g mąki pszennej15 g kakao5 g przyprawy do piernika75 g cukru1 opakowanie cukru wanilinowego150 g margaryny1 żółtkoZa pomocą miksera połączyć suche składniki z margaryną. Podczas wyrabiania dodać żółtko. Z powstałego ciasta uformować wałek, owinąć folią spożywczą i wstawić do zamrażarki na około 40min.Spód piernikowy:180 g margaryny140 g czekolady deserowej100 g miodu15 g przyprawy do piernika4 jajka40 g cukru trzcinowego2 opakowania cukru wanilinowego125 g mąki pszennej tortowej20 g mąki ziemniaczanej10 g proszku do pieczeniaW garnku z grubym dnem rozpuścić margarynę, czekoladę i miód, często mieszając. Dodać przyprawę do piernika. Mocno podgrzać, ale nie zagotować. Wystudzić.Jajka ubić z cukrem na puszysto. Obie mąki i proszek wymieszać. Ubite jajka połączyć z masą czekoladową i dodać mąkę z proszkiem.Masę przelać do formy (24x34) wysmarowanej tłuszczem. Upiec w temp. 160st. C (termoobieg) przez 18-20 min. Upieczone ciasto wystudzić. Skroić górną warstwę - posłuży jako posypka do masy serowej.Masa serowa:1 kg twarogu sernikowego z wiaderka150 g cukru50 g margaryny2 opakowania cukru wanilinowego40 g budyniu waniliowego200 g śmietanki kremówki4 jajkaTwaróg połączyć z cukrem, margarynącukrem wanilinowym i budyniem - najlepiej przy pomocy miksera. Podczas mieszania stopniowo dodawać śmietanę i po jednym jajku. Po uzyskaniu kremowej konsystencji masę równomiernie rozprowadzić na piernikowym spodzie.Zetrzeć odkrojony wcześniej wierzch ciasta piernikowego. Kruche ciasto wyjąć z zamrażarki, zetrzeć na tarce. Połączyć dwie części okruchów i wysypać na wierzch masy serowej.Całość upiec w temp. 180st. C przez około 50 min. Po upieczeniu ciasto studzić w uchylonym piekarniku.Smacznego:)