Wykonanie
Cześć =) Dziś zapraszam na pieczona pierś z gęsi, którą zjadłem w listopadzie, z okazji moich urodzin, w mojej ulubionej bydgoskiej restauracji - "Stary
Port 13". Jest to najlepsze wykonanie gęsi, jakie kiedykolwiek jadłem.
Gęś podana w
sosie śliwkowym, z kluskami i
czerwoną kapustą.
Gęś jest bardzo tłustym ptakiem, lecz, jak w przypadku innego drobiu, tłuszcz znajduje się w skórze, a
mięso samo w sobie jest chude. Tłuszcz w skórze chroni ptaki przed zimnem, szczególnie, gdy pływają w zimnej wodzie. Natomiast przy pieczeniu tłuszcz wspaniale nawilża
mięso i nadaję mu bogaty smak. Piekąc
gęś w całości, notowane były przypadki wytopienia się nawet litra
smalcu.
Mięso z gęsi jest czerwone i w smaku zbliżone do
wołowiny, nie ma posmaku
dziczyzny i jest mniej słodkawe niż
kaczka.W imieniu Kasztanowej Kuchni, ambasadora polskiej gęsiny, zachęcam wszystkich do przygotowania pieczonej piersi z gęsi w taki sposób, ponieważ naprawdę warto!
Potrzebne będą:-
sól-
pieprzSposób wykonania:1) Skórę z piersi gęsiej nacinamy w kratkę bardzo
ostrym nożem, aż do samego
mięsa.2) Przyprawiamy z obu stron
solą i
pieprzem, i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 30-60 minut.3) Kładziemy pierś skórą do dołu na zimnej patelni i na średnio-wysokim ogniu wytapiamy tłuszcz przez kilka minut, aż skóra zacznie się kurczyć i rumienić.4) Gry skóra będzie miała ładnie przyrumienioną kratkę, przewracamy na drugą stronę i smażymy kilka minut.5) Przekładamy pierś w naczyniu żaroodpornym do piekarnika i pieczemy ok. 1 godziny i 15 minut w 175*C. Temperatura wewnętrzna powinna wynosić 70-80*C.
Smacznego =)