Wykonanie
Cześć =) Dziś Kasztanowa Kuchnia zaprasza na pierś z gęsi upieczoną w najprostszy sposób i minimalistycznie przyprawiona.
Gęś jest bardzo tłustym ptakiem, lecz, jak w przypadku innego drobiu, tłuszcz znajduje się w skórze, a
mięso samo w sobie jest chude. Tłuszcz w skórze chroni ptaki przed zimnem, szczególnie, gdy pływają w zimnej wodzie. Natomiast przy pieczeniu tłuszcz wspaniale nawilża
mięso i nadaję mu bogaty smak. Piekąc
gęś w całości, notowane były przypadki wytopienia się nawet litra
smalcu.
Mięso z gęsi jest czerwone i w smaku zbliżone do
wołowiny, nie ma posmaku
dziczyzny i jest mniej słodkawe niż
kaczka. W celu upieczenia piersi gęsiej ze skórą, należy uprzednio wytopić z tej skóry tłuszcz, żeby przestała być gumiasta i dała się oddzielić od
mięsa. A jednocześnie taka skóra, przypieczona na brązowo, może stanowić element dekoracyjny. Bądźmy przygotowani, że ze skóry pojedynczej piersi wytopi się prawie centymetr
smalcu, na którym później możemy usmażyć
ziemniaki w plasterkach lub inne warzywa =)
Potrzebne będą:-
sól-
pieprzSposób wykonania:1) Skórę z piersi gęsiej nacinamy w kratkę bardzo
ostrym nożem, aż do samego
mięsa.
2) Przyprawiamy z obu stron
solą i
pieprzem, i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 30-60 minut.3) Kładziemy pierś skórą do dołu na zimnej patelni i na średnio-wysokim ogniu wytapiamy tłuszcz przez kilka minut, aż skóra zacznie się kurczyć i rumienić.4) Gry skóra będzie miała ładnie przyrumienioną kratkę, przewracamy na drugą stronę i smażymy kilka minut.
5) Przekładamy pierś w naczyniu żaroodpornym do piekarnika i pieczemy ok. 1 godziny i 15 minut w 175*C. Temperatura wewnętrzna powinna wynosić 70-80*C.
Smacznego =)Agnieszka