ßßß Cookit - przepis na Matiasy w sosie z curry, ananasem i rodzynkami

Matiasy w sosie z curry, ananasem i rodzynkami

nazwa

Wykonanie

Moja propozycja podania śledzi może wydać się niektórym co najmniej dziwna, bo jak to? śledzie z rodzynkami? I jeszcze z ananasem? Tak, moi Drodzy, proponuję Wam pyszną pikantno-słodką potrawkę, i mam nadzieję że jeśli ją zrobicie jej smak przypadnie Wam do gustu, jak mi. Bo moim zdaniem to świetna przekąska.
Ja przygotowałam już w ten sposób swoje śledzie na kolację wigilijną. Też możecie je zrobić, tylko koniecznie je przez chwilę zapasteryzujcie (ewentualnie zamknijcie szczelnie jeszcze ciepłe).
Składniki :
400- 500 g. filetów śledziowych (używam lekko solonych, w oleju)
2 duże cebule
2-3 ząbki czosnku
1 puszka (ok. 500 g) ananasów w kawałkach w lekkim syropie, polecam markę Del Monte (Develey)
0,5 szklanki rodzynek sułtańskich
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
0,5 szklanki śmietany 18%, do zup i sosów
ok. 1 płaskiej łyżeczki curry
1 ziarno ziela angielskiego, utarte na proszek
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie :
Odcedzam śledzie z oleju i kroję je w dość duże kawałki. Odcedzam kawałki ananasów. Obrane cebule kroję w dużą kostkę i wrzucam na patelnię z lekko rozgrzanym olejem, przykrywam i smażę 3 minuty do zeszklenia. Do cebuli dodaję rodzynki i curry, smażę razem kolejne 3 minuty. Dolewam śmietanę, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i ziele angielskie, duszę chwilę mieszając, po czym doprawiam sos do smaku solą i pieprzem. Sos powinien być dość pikantny. W dużym słoiku układam na przemian warstwę sosu i śledzi, szczelnie go zakręcam i pasteryzuję 3 minuty (od zagotowania). Podaję na zimno.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2015/12/matiasy-w-sosie-z-curry-ananasem-i.html