ßßß Cookit - przepis na Chleb codzienny na drożdżach (pszenny)

Chleb codzienny na drożdżach (pszenny)

nazwa

Wykonanie

Po prostu chleb. Pieczony w żeliwnym garnku, d omowy, pachnący i pyszny. Można dodać do niego co kto lubi: nasiona, cebulkę czy podrumieniony boczek. Zjadłam na śniadanie kromkę z masłem i miodem - smakuje cudownie :)
Składniki :
Zaczyn :
20 g. świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru pudru
1/4 szklanki ciepłego mleka
1 łyżka mąki pszennej
Ciasto :
570 g. mąki pszennej (3 szklanki)
100 g. mąki ziemniaczanej (ok. pół szklanki)
1 pełna łyżeczka soli
1/4 szklanki oleju
ok. 1,5 szklanki ciepłej wody
Dodatkowo :
masło do posmarowania formy
mąka do oprószenia formy i podsypywania
Przygotowanie :
Z pokruszonych drożdży, cukru, łyżki mąki i ciepłego mleka mieszam zawiesinę, odstawiam pod przykryciem na 15 minut w ciepłe miejsce (zazwyczaj po prostu wstawiam miseczkę do garnka z ciepłą wodą). Do miski przesiewam obie mąki, dodaję sól, olej i wyrośnięty zaczyn, oraz na początek 1 szklankę ciepłej wody. Mieszam, łącząc składniki. Prawdopodobnie trzeba będzie dolać jeszcze pół szklanki wody, bo ciasto ma być miękkie i elastyczne. Wyrabiam je 5 minut, by ładnie odchodziło od dłoni. Odstawiam na godzinę pod przykryciem (tu zazwyczaj wstawiam miskę przykrytą ścierką do piekarnika nagrzanego do 50 stopni C). Okrągły garnek żeliwny - u mnie średnica 18 cm smaruję masłem i oprószam mąką (może to być naczynie żaroodporne). Gdy ciasto wyrośnie, zagniatam je krótko, by je odgazować, formuję kulę i wkładam ją do garnka - wstawiam jeszcze na 20 minut do piekarnika (dalej 50 stopni C). Gdy ciasto podrośnie, nacinam je ostrym nożem, zwiększam temperaturę do 220 stopni i piekę 15 minut. Po tym czasie zmniejszam temperaturę do 200 stopni i piekę jeszcze 30 minut.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2015/12/chleb-codzienny-na-drozdzach-pszenny.html