ßßß Cookit - przepis na Deserowe bułki śniadaniowe

Deserowe bułki śniadaniowe

nazwa

Wykonanie

Kupowałam kiedyś podobne bułki. Były słodkie, ale pasowały nie tylko do dżemu czy miodu. Moje smakują podobnie, wczoraj przetestowaliśmy je z żółtym serem, i nawet ze śledziem, więc mogę potwierdzić że z pikantnymi dodatkami smakują świetnie. Ciasto to mieszanka mąki pszennej z żytnią (polecam sklep Młynomag); wyrosło dzięki drożdżom; pewną ciekawostką może wyda Wam się dodatek serka typu bieluch - on dodaje bułkom delikatności.
Składniki :
Zaczyn :
40 g. świeżych drożdży
1 płaska łyżeczka cukru pudru
150 g. serka "Bieluch"
Pozostałe składniki :
200 g. mąki żytniej T 720, polecam sklep Młynomag
250 g. mąki pszennej T 550, polecam sklep Młynomag
40 g. masła
1,5 płaskiej łyżeczki soli
ok. 0,5 szklanki ciepłej wody
Przygotowanie :
Zaczyn : serek przekładam do miseczki i lekko podgrzewam (lub ewentualnie wyjmuję z lodówki ok. godzinę przed przygotowywaniem ciasta, by osiągnął temperaturę pokojową). Do serka wkruszam drożdże, dodaję cukier i solidną łyżeczkę mąki pszennej, dokładnie wszystko mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 20 minut, by drożdże zaczęły pracować.
Ciasto :do dużej miski wsypuję obie mąki, dodaję sól. Rozpuszczam i lekko studzę masło. Gdy zaczyn drożdżowy podrośnie, przekładam go do mąki, od razu dolewam masło i połowę wody. Mieszam ciasto łyżką, a potem dłonią, dolewając dalej wodę aż do momentu gdy ciasto da się ładnie zagnieść w kulę. Jeśli będzie zanadto kleić się do ręki, podsypuję je troszkę mąką pszenną. Wyrabiam ciasto przez ok. 3 minuty, po czym odkładam do miski (wcześniej oprószam jej dno mąką), przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce. Ciasto będzie rosło stosunkowo długo, może nawet ok. 1,5 godziny - ma podwoić objętość (mój sposób na dobre wyrastanie: wstawiam przykrytą ściereczką miskę do piekarnika nagrzanego do 50 stopni C). Wyrośnięte uderzam lekko pięścią, by je odgazować, po czym dzielę na 8 części. Formuję okrągłe bułeczki, układam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywam i ponownie odstawiam na ok. pół godziny, by bułki lekko podrosły. Każdą bułkę nacinam ostrym nożem, i blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C. na ok. 30 minut. Jeśli bułki zbyt szybko się rumienią, można je przykryć papierem (ja tego nie zrobiłam i są dość ciemne).
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2016/02/deserowe-buki-sniadaniowe.html