ßßß Cookit - przepis na Pasta z tuńczyka, pieczonej papryki i awokado

Pasta z tuńczyka, pieczonej papryki i awokado

nazwa

Wykonanie

Gdy z Mamą pieczemy w piekarniku kurczaka na niedzielny obiad czy mięso do chleba, zawsze przy okazji wkładam na osobną blaszkę porcje warzyw. Są to z reguły ziemniaki, buraki,papryki i cukinie, z których można zrobić pyszne pasty i sałatki, jednocześnie oszczędzając energię. Zapraszam po przepis.
Składniki:
1 dojrzałe awokado
1 czerwona papryka
2 jajka
150 g tuńczyka w oleju
1 czerwona cebula
kilka gałązek szczypiorku
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i cały środek owocu, cebulę obrać i wszystko pokroić w kosteczkę.Przełożyć do naczynia. Upieczoną w piekarniku paprykę włożyć do foliowego woreczka i poczekać aż warzywo się" spoci", wtedy skórka łatwo się obiera, również drobno pokroić. Dodać tuńczyka razem z oliwą bazylię i , drobno pokrojony szczypiorek.Jajka ugotować na twardo i przepuścić przez sitko.Wszystkie składniki porządnie wymieszać.Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać na pieczywie. Smacznego.
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2014/03/pasta-z-tunczyka-pieczonej-papryki-i.html