Wykonanie
Pyszne, po prostu. Marynowały się w
sosie sojowym,
soku z cytryny,
czosnku i
czerwonym winie. Krótko smażone, na koniec oczywiście jeszcze dodatek
masła -
masło dla mnie jest nieodłącznym dodatkiem do
krewetek - i koniecznie z kieliszkiem
wina.Polecam Wam mrożone
krewetki królewskie ze sklepu Kuchnie Świata, będziecie
mieli gwarancję smaku i jakości produktu.
Składniki :marynata :0,5 szklanki czerwonego
wytrawnego wina3 łyżki ciemnego
sosu sojowego2-3 łyżki
soku z cytryny2 ząbki
czosnkuszczypta
soliszczypta ciemnego
cukruDodatkowo :10-15 mrożonych
krewetek królewskich, polecam Kuchnie Świata2 łyżki
oleju1 łyżeczka
masłaPrzygotowanie :Rozmrożone
krewetki (są już obrane i oczyszczone) przekładam do miski, wlewam
wino,
sok z cytryny i
sos sojowy, dodaję przeciśnięty przez praskę
czosnek, szczyptę ciemnego
cukru i
soli. Odstawiam miskę na 25 minut, mieszając co jakiś czas. Na patelni (np. grillowej) rozgrzewam
olej i wkładam
krewetki (bez marynaty) - na mocno rozgrzanym tłuszczu smażę je z jednej strony ok. 2 minuty, po czym przekładam na drugą stronę i smażę minutę. Dolewam pozostałą marynatę i dokładam
masło, podgrzewam do momentu gdy
masło się rozpuści. Od razu podaję.