ßßß Cookit - przepis na Tort z musem czekoladowym i wiśniami

Tort z musem czekoladowym i wiśniami

nazwa

Wykonanie

Doskonały puszysty tort który zaskakuje lekkością i konsystencją, a dodatek wiśni z likieru sprawia, że smak jest miłą niespodzianką.
Składniki:
biszkopt :
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
krem budyniowy :
opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
420ml mleka
3 łyżki cukru
20 dag masła
laska wanilii
mus czekoladowy :
200g czekolady deserowej
2 łyżki brandy
4 łyżki wody mineralnej
30g masła
3 jajka
55g cukru
150ml śmietanki kremówki
oraz wiśnie z alkoholu
migdały w słupkach
Sposób przygotowania:
Biszkopt: białka ubijamy na sztywno, porcjami wsypujemy cukier. Nie przerywając ubijania, kolejno dodajemy żółtka. Stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Ciasto wlewamy do tortownicy o średnicy 28cm i pieczemy około 25 minut w 170 stopniach c. Po wychłodzeniu przekrawamy na pół.
Krem budyniowy: Odlewamy pół szklanki mleka i rozrabiamy w nim budyń, pozostałą cześć mleka zagotowujemy z miąższem wanilii i cukrem. Gdy mleko się zagotuje mieszamy obie części. Wystudzony budyń ucieramy z miękkim masłem.
Mus czekoladowy: w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem brandy i wody tak aby powstała gęsta masa. Zdejmujemy z ognia i dodajemy masło a następnie kolejno żółtka jajek energicznie mieszając aż powstania gładka masa. Odstawić do ostygnięcia. Do suchej miski wlać białka i ubić je na sztywna pianę, dodając przed końcem ubijania cukier. Do masy czekoladowej dodać kilka łyżeczek piany i dokładnie wymieszać. Ubić kremówkę. Przełożyć ja do masy czekoladowej. Wymieszać i dodać resztę białek.
Układać warstwy w kolejności; biszkopt, masa budyniowa, biszkopt, wiśnie z nalewki, mus czekoladowy. Całość posypujemy słupkami migdałów.
Źródło:http://pyrynagaz.blogspot.com/2016/01/tort-z-musem-czekoladowym-i-wisniami.html