Wykonanie
Ostatnio publikowałam przepis dla wielbicieli pikantnych smaków, a dziś polecam delikatne danie kuchni włoskiej -
rizotto z warzywami. Do jego przygotowania możemy użyć ulubionych jarzyn, mrożonych lub świeżych. Ja dodałam warzywa pod koniec przygotowania
ryżu (użyłam tych z
bulionu), ale w zależności od ich rodzaju i wielkości, można je dodać na patelnię we wcześniejszym etapie. Polecam na lekki, niemal wiosenny obiad. Smacznego:) dla 2 -3 osób:posiekana mała
cebula,2 ząbki
czosnku,szklanka
ryżu do
rizotto (Arborio),1/2 szklanki
białego wina,4-5 szklanek wrzącego
bulionu drobiowego lub jarzynowego (garnek z nim powinien być cały czas na gazie, żeby delikatnie bulgotał),2 łyżki
oliwy,1/2 szklanki startego
parmezanu,opcjonalnie 2 łyżki
masła,
przyprawy do smaku:
sól,
pieprz,
natka pietruszki,
bazylia,
tymianekwarzywa ugotowane al dente w
bulionie:2 małe
marchewki,
pietruszka,ćwierć małego
selera,ok. szklanki różyczek
brokułu i/lub
kalafiora,1/2 szklanki
groszkuPodsmażyć drobno pokrojoną
cebulę. Gdy się zeszkli, dodać
czosnek. Po chwili wsypać surowy
ryż, wymieszać go z
cebulą,
czosnkiem i
oliwą, dodać
wino i zredukować. Dolać chochlę
bulionu, mieszać i czekać, aż
ryż wchłonie płyn. Następnie dolać kolejną chochlę i wciąż mieszać. Postępować w ten sposób, aż do momentu, kiedy
ryż będzie al dente - u mnie około 18 minut (ja nie musiałam zużywać całych 5 szklanek
bulionu). Po koniec gotowania dodać warzywa i wszystko dokładnie wymieszać. Ściągnąć z gazu, dodać ostatnią łyżkę (lub dwie) płynu, doprawić. Dorzucić
parmezan i
masło, przykryć pokrywką i odstawić na 5 minut. Posypać posiekaną
natką i natychmiast podawać.