ßßß Cookit - przepis na Szaszłyki z piersi kurczaka i boczniaków

Szaszłyki z piersi kurczaka i boczniaków

nazwa

Wykonanie

Za oknem prawdziwa zima, więc do grillowanych szaszłyków jeszcze trochę :) Ale, że przeważnie tak bywa, że chcemy czegoś co jest nieosiągalne, mi zamarzyły się ostatnio szaszłyki z mięsa z grzybami :) Nie ma pogody na grilla, więc pozostało zrobić je na parze, w parowarze :)
Składniki :
1 pierś z kurczaka
kilka boczniaków
sok z 1 limonki
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy extra vergine
mikro liście mix ziół
świeży tymianek
Przyprawy :
kmin rzymski
pieprz cayenne
pieprz czarny
Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy na kawałki.
Do miseczki wyciskamy sok z limonki, dokładamy posiekany tymianek, czosnek pokrojony w płatki, kmin rzymski i pieprz cayenne oraz 2 łyżki oliwy, wszystkie składniki mieszamy. Do marynaty wkładamy mięso na 30 minut.
Boczniaki płuczemy, osuszamy papierowym ręczniczkiem i przyprawiamy pieprzem czarnym.
Po 30 minutach patyczki nadziewamy na przemian mięsem i grzybami.
Układamy na folii aluminiowej i wkładamy do parowaru na 20 minut.
Mikro liście ziół myjemy i osuszamy.
Po wyłączeniu urządzenia, szaszłyki wyjmujemy na talerz i posypujemy mikro liśćmi.
Czekam na Wasze komentarze i uwagi. Dajcie znać jak wypróbujecie przepis :)
Pozdrawiam i smacznego
Adam
Źródło:http://parowarfaceta.blogspot.com/2016/01/szaszyki-z-piersi-kurczaka-i-boczniakow.html