Wykonanie
Za oknem prawdziwa zima, więc do grillowanych szaszłyków jeszcze trochę :) Ale, że przeważnie tak bywa, że chcemy czegoś co jest nieosiągalne, mi zamarzyły się ostatnio szaszłyki z
mięsa z
grzybami :) Nie ma pogody na grilla, więc pozostało zrobić je na parze, w parowarze :)
Składniki :1
pierś z kurczakakilka boczniakówsok z 1
limonki1 ząbek
czosnku2 łyżki
oliwy extra verginemikro liście mix
ziółświeży
tymianekPrzyprawy :
kmin rzymski
pieprz cayennepieprz czarnyPierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy na kawałki.Do miseczki wyciskamy
sok z limonki, dokładamy posiekany
tymianek,
czosnek pokrojony w
płatki,
kmin rzymski i
pieprz cayenne oraz 2 łyżki
oliwy, wszystkie składniki mieszamy. Do marynaty wkładamy
mięso na 30 minut.Boczniaki płuczemy, osuszamy papierowym ręczniczkiem i przyprawiamy
pieprzem czarnym.Po 30 minutach patyczki nadziewamy na przemian
mięsem i
grzybami.Układamy na folii aluminiowej i wkładamy do parowaru na 20 minut.
Mikro liście
ziół myjemy i osuszamy.Po wyłączeniu urządzenia, szaszłyki wyjmujemy na talerz i posypujemy mikro liśćmi.
Czekam na Wasze komentarze i uwagi.
Dajcie znać jak wypróbujecie przepis :)Pozdrawiam i smacznegoAdam