ßßß Cookit - przepis na Krwawnik ostry z musem kawowym, jeżynami i malinami

Krwawnik ostry z musem kawowym, jeżynami i malinami

nazwa

Wykonanie

Na ten deser trafiłem przez przypadek, kiedy przeglądałem różne przepisy. Wydawał mi się niezwykły i nieco inny od pozostałych deserów. I taki właśnie się okazał, słodki, mocno czekoladowy i lekko kwaskowaty dzięki owocom w nim zawartym.
Pewnie zastanawiacie się jak jeść taki deser. Myślę, że idealnym rozwiązaniem będzie zanurzanie czekolady w kawie.
Składniki:
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- małe expresso
- 3 białka jaj
- 5 łyżek cukru pudru
- pół szklanki malin
- pół szklanki jeżyn
- szczypta soli
- papier do pieczenia
- 4 okrągłe stemple (ja wyciąłem z kubków po jogurtach)
Przygotowanie:
Przygotowujemy expresso. W misce mieszamy mikserem ser mascarpone z cukrem pudrem, powoli wlewamy kawę cały czas mieszając. W drugiej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno. Pianę z białek dodajemy do pierwszej miski i całość mieszamy, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na około 3 godziny.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Stemple kładziemy na papierze do pieczenia. Do każdego wlewamy czekoladę, rozprowadzamy dookoła i zostawiamy do ostygnięcia.
Na talerzyku kładziemy czekoladowe kółko. Dekorujemy w środku masą kawową a dookoła malinami i jeżynami, przykrywamy kolejnym kółkiem i postępujemy dalej tak samo.
Źródło:http://harmoniasmaku9.blogspot.com/2013/08/millefeuille-craquant-la-mousse-de-cafe.html