ßßß Cookit - przepis na Ciasto na pierogi - bardzo łatwe

Ciasto na pierogi - bardzo łatwe

nazwa

Wykonanie

Przepis podstawowy na pierogi z dowolnym nadzieniem. Ciasto robię bez mleka, jaj i cukru. Tylko mąka, woda i sól.
Składniki (ok. 30 sztuk):
szklanka mąki pszennej typ 500 lub 650
wrzątek ok. 100 ml
łyżka soli do gotowania
Mąkę zalewam stopniowo gorącą wodą, nie wlewam od razu wszystkiego. Mieszam najpierw nożem a następnie zagniatam ciasto ręką przez kilka minut. Powinno być elastyczne i odchodzić od ręki. Konsystencję reguluję ilością wody lub dosypując mąki. Odstawiam na kwadrans.
Z ciasta urywam małe kulki, wałkuję na posypanej mąką stolnicy. Na środek kładę nadzienie, zalepiam dokładnie brzegi, ewentualnie zagniatam brzegi widelcem.
W sporym garnku gotuję ok. 3 litrów wody i dodaję łyżkę soli. Pierogi wrzucam na wrzątek po 10 sztuk. Delikatnie mieszam by nie przywarły do dna. Kiedy wypłyną na wierzch gotuję jeszcze kilka minut i wyławiam sitkiem lub łyżką cedzakową.
Źródło:http://prawdziwybiszkopt.blogspot.com/2015/11/ciasto-na-pierogi-bardzo-atwe.html