Wykonanie
Moja galareta powstała zupełnie spontanicznie. Z obiadu zostało mi trochę rosołu drobiowego i kilka
marchewek, dołożyłam
szynkę,
jajka i
groszek i powstała szybka, pyszna
galaretka. Ja swoją przygotowałam w pojemniku po lodach wielkości średniej keksówki ( dł. 21 cm ). Polecam :)Składniki-
szynka drobiowa 20-25 dkg-
jajka ugotowane na twardo 2 szt.-
marchewka ugotowana 2-3 szt.-
groszek konserwowy - pół puszki- rosół -
bulion - drobiowy 1,5 litra-
żelatyna 3 łyżki-
natka zielonej
pietruszkiWykonanie
Bulion zagotowałam i przecedziłam, w gorącym rozpuściłam
żelatynę i odstawiłam.
Szynkę i
marchewkę pokroiłam w kosteczkę-paseczki,
jajka w grubsze plastry. Na dno pojemnika wylałam trochę
bulionu, wstawiłam do lodówki, kiedy stężał poukładałam warstwę plastrów
jajek, zalałam
bulionem i znów włożyłam do lodówki aby stężał, następnie posypałam pokrojoną
szynką, na końcu
marchewka i
groszkiem. Całość udekorowałam listkami
pietruszki i zalałam
bulionem do pełna. Wstawiłam do lodówki aby
galaretka stężała.Gotową
galaretkę podałam pokrojoną w plastry ułożone na liściach
sałaty.Smacznego :)