Wykonanie
Poranna kokosowa rozkosz z pieczoną owsianką .
Kokos występuje w niej aż w
trzech postaciach - gęste
mleczko kokosowe, aromatyczna
mąką kokosowa oraz z wierzchu - przyrumieniowe p łatki
kokosa ! Bez dodatku zbędnej
słodyczy, której w zasadzie nadaje jej
kokos, delikatna
ricotta oraz słodkie
jabłko .
Orzechowym akcentem jest nadzienie w postaci
masła z
nerkowców . Cudowny pomysł na przyjemny początek niedzieli!
pieczona kokosowa owsianka z
ricottą i
jabłkiem nadziana
masłem z
nerkowcówbaked coconut oatmeal with
ricotta and apple stuffed with cashewnut butter
Składniki:- 5 łyżek
płatków owsianych- 1/4 szklanki
mleczka kokosowego- 1/4 szklanki
mleka (krowie/roślinne/orzechowe)- 65g
ricotty- małe
jabłko starte na mus/na małych oczkach- łyżka
mąki kokosowej-
płatki kokosowe- dowolne
masło orzechowe (u mnie z
nerkowców)
Płatki owsiane zalać na noc
mlekiem. Rano wymieszać z
ricottą oraz
mąką kokosową. Następnie dodać
jabłko starte na małych oczkach. Połowę masy przełożyć do natłuszczonej kokilki. Na to nałożyć
masło z
nerkowców (lub inne) i przykryć je resztą owsianej masy. Posypać
płatkami kokosowymi. Piec w 180 stopniach Celsjusza przez ok. 30min. Smacznego!~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Wczoraj, jak na sobotnią tradycję przystało, były naleśniki, też na słodko...z
batatem :)
orkiszowo-kukurydziane naleśniki
pomarańczowe* nadziane
cynamonowym puree z
batatów,
marchwi oraz
ricotty, zapieczone w piekarnikuspelt - corn
flour orange* crepes stuffed with cinnamon puree from sweet potatoe, carrot and
ricotta, baked in the oven*z
sokiem i
skórką pomarańczową*with orange juice and peelKolejny dzień wolnego, dla niektórych ostatni. Promienie słońca powróciły i budzą się razem ze mną :)Miłej niedzieli!