Wykonanie
W wtorkowy poranek poszerzam swoją przyjaźń z
drożdżami. Na szczęście chcą ze mną współpracować i dzięki temu mam okazję zajadać się puszystą
drożdżową bułeczką . Z
mąki orkiszowej pełnoziarnistej o smaku
kakao oraz
kokosa . Co najlepsze - nadziana
masłem z
orzechów nerkowca oraz kawałkami
gorzkiej czekolady . Z wierzchu lekko przyrumieniona, a do tego z chrupiącymi
migdałami . Więcej czasu mam dzisiaj, także nie śpieszę się nigdzie. Spokojnie rozkoszuję się ciepłym wypiekiem popijając go
bananowym mlekiem :)
wegańska
kakaowo-kokosowa drożdżówka orkiszowa z siekanymi
migdałami nadziana
masłem z
nerkowców oraz
gorzką czekoladą 99%;
bananowe mleko owsianevegan cocoa-coconut spelt yeast bun with chopped almonds stuffed with cashewnut butter and dark chocolate 99%;
banana oat milk
Składniki:- 1/2 szklanki
mąki orkiszowej pełnoziarnistej (gładkiej)- łyżeczka
kakao (naturalne)- łyżka wiórek
kokosowych- łyżeczka
drożdży instant- łyżeczka
cukru kokosowego- ok. 1/3 szkl.
mleka sojowego (lub inne roślinne)- nadzienie: dowolne
masło z
orzechów i posiekana
gorzka czekolada- wierzch: posiekane
migdałyWymieszać ze sobą wszystkie suche składniki.
Mleko lekko podgrzać, by było ciepłe (nie gorące!). Dokładnie połączyć z
mąką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40-60 min. Po czasu uformować placek, nałożyć nadzienie i i zawinąć w kształt bułeczki. Można zrobić nacięcia na wierzchu i posypać
migdałami. Piec w 180 stopniach Celsjusza ok. 20-30 min. Smacznego!
Jeśli nie macie rano czasu zawsze można ciasto przygotować wieczorem i wstawić na noc do lodówki, a
potem tylko upiec. Można też zrobić bułeczkę już wieczorem ;)Niech Was nie zmylą widelec i nóż, bułeczka do ręki i zajadamy :D Poza tym, mój dojrzały
banan sprawił, że jeszcze bardziej zasłodziłam się tym
mlekiem :)~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Miłego wtorku!