Wykonanie
No to jeszcze tak na koniec tych świątecznych smakołyków pasztet drobiowy. Nie wyobrażam sobie świąt bez pasztetu. Mój tato robi z różnych rodzajów
mięsa,
miesza wszystko ze sobą a ja robię drobiowy i mamy różne smaki.Taki pasztecik robi się naprawdę szybko i jest lekki i nie jest tłusty, a wychodzi wspaniały w smaku i nie jest suchy. Zdecydowanie polecam wam ten przepis, robię go już od kilku lat.Zapraszam :-)Składniki:- 1 kg
filetu z kurczaka- 1 łyżeczka
przyprawy do kurczaka- 1 łyżeczka suszonej
bazylii- 1 łyżka
oleju- szczypta
kurkumy- 3 ząbki
czosnku- mała
cukinia- 1
marchewka- połowa
papryki czerwonej- kawałek
pora- 1
ziemniak- 1
bułka pszenna-
sól,
pieprz- 1 lub 1/2 małej łyżeczki koncentratu
chili (od Proeco)- 1
jajkoWykonanie:
Mięsko kroimy na kawałki, przyprawiamy przyprawą do
kurczaka, suszoną
bazylią i mieszamy. Odstawiamy na godzinkę. Następnie podsmażamy na patelni z łyżką
oleju.
Cukinię,
marchewkę,
paprykę,
por i
ziemniaka kroimy na kawałki i gotujemy w garnku, zalewamy szklanką
wody, gotujemy do miękkości. Następnie warzywa odsączamy i przekładamy do
mięsa,
wywar z warzyw zostawiamy. Do
mięsa dodajemy dwie łyżki
wywaru i miksujemy wszystko blenderem.
Bułkę pszenną moczymy w wywarze i przekładamy ją do masy, dodajemy do smaku
sól,
pieprz oraz pastę
chili. Ilość zależy od naszych upodobań
smakowych. Dodajemy
jajko i wszystko razem mieszamy. Blaszkę - keksówkę (40 cm) smarujemy
olejem i przekładamy masę, pieczemy w nagrzanym piekarniku w 200 stopniach przez godzinę. Studzimy. Następnie wykładamy z blaszki i przechowujemy w lodówce. Możemy zamrozić.