Wykonanie
Masa czekoladowa:3
jajek0,5 szklanka
cukru1 łyżeczki
proszku do pieczeniacukier waniliowy2 łyżki
oleju1 szklanka
mąki2-3 łyżki
kakaoŻółtka oddzielić od
białek , ubić
białka bez
cukru na sztywną pianę. Następnie dodać
żółtka do piany i delikatnie zamieszac , następnie
cukier, przesianą
mąkę,
kakao,
cukier waniliowy i proszek. Wymieszać i na sam koniec dodać
olej. Przelać do podłużnej blaszki i piec ok. 20 min. Gotowe ciasto przeciąć wzdłuż i wycinać dowolne kształty.
Masa biała:6
jajek1 szklanka
cukru1
kisiel cytrynowy( dodając inny np.
truskawkowy nadamy lekki posmak i kolor )2 łyżeczki
proszku do pieczeniacukier waniliowy1/2 szklanki
oleju1 i 1/2 szklanki
mąkiŻółtka oddzielić od
białek , ubić
białka bez
cukru na sztywną pianę. Następnie dodać
żółtka do piany i delikatnie zamieszać , następnie
cukier, przesianą
mąkę,
kisiel,
cukier waniliowy i proszek. Wymieszać i na sam koniec dodać
olej. Przelać do formy pół ciasta zanurzyć do połowy wycięte motylki a
potem zalać resztą ciasta. Piec ok. 25 min. Wierzch posypać
cukrem pudrem.
SMACZNEGO !