Wykonanie
Szybko, smacznie, na dwa dni... ;) Uwielbiam lasagne!!!! :) A najlepszą to robi moja mama... a przepis właśnie od niej ;) Polecam!! :)Potrzebujemy (naczynie żaroodporne 30x20cm):- 600g piersi z
indyka,- 4 ząbki
czosnku,- 400g
sera mozzarella (w bloku, na wagę),- 2op
pomidorów z
oliwą i
czosnkiem (Podravka),-
makaron (najlepiej Barilla),-
oliwa z oliwek,-
sól,-
pieprz.
Mięso namoczyć ok 30min, po tym czasie opłukać, wysuszyć, oczyścić z żył i włókien, zmielić w maszynce do
mięsa. Doprawić
solą,
pieprzem i wyciśniętymi 2 ząbkami
czosnku - wymieszać.
Ser zetrzeć na grubej tarce.
Pomidory z kartoników przelać do garnka, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki
czosnku i postawić na ogniu do podgrzania.Do naczynia żaroodpornego wlać na dno troszkę
oliwy. Ułożyć
makaron - częściowo na zakładkę, przy rogach można połamać do odpowiedniej wielkości. Małą chochelką wyłożyć część
pomidorów, następnie położyć
mięso, trochę
sera i znów
makaron... i tak do wyczerpania składników - ja staram się robić tak, by kończyć na
serze.Piec w 160st w termoobiegu przez ok. 45min.