ßßß Cookit - przepis na Keks

Keks

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj kolejne z moich ulubionych ciast - keks.
Prosty, pyszny i najeżony bakaliami.
Idealny na co dzień i od święta.
Zdecydowanie poleca się na karnawał! :-D
Potrzebujemy (na jedną keksówkę):
225 g mąki pszennej
1 szklankę cukru
5 jajek
250 g miękkiego masła
3 łyżeczki proszku do pieczenia
400 g bakalii (kandyzowane owoce, rodzynki, orzechy - co tylko lubicie)
Krok po kroku:
Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC.
Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy białka na sztywną pianę. Odkładamy.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Odkładamy.
Bakalie obsypujemy 1 łyżką mąki. Odstawiamy.
Miękkie masło ucieramy z cukrem. Po chwili dodajemy po jednym żółtku i dalej ucieramy.
Do masy maślano-jajecznej dodajemy po łyżce mąki, a następnie całość mieszamy z ubitymi białkami - najlepiej za pomocą szpatułki. Dodajemy bakalie i dokładnie razem mieszamy.
Ciasto przelewamy do formy.
Pieczemy 40-45 minut.
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy,
Smacznego! :-)
P.S. Jeśli keks mają zjeść tylko dorośli, polecam kilka godzin wcześniej zalać bakalie alkoholem - np. rumem, wódką lub ulubionym likierem - smak będzie wyrazistszy! ;-)
Źródło:http://ugotujiprzetestuj.blogspot.com/2015/12/keks.html