Wykonanie
/tortownica o średnicy 21cm/spód:170g
ciastek maślanych3 łyżki
orzeszków ziemnych1 łyżeczka
oleju kokosowegomasa:600g
sera na sernik2
żółtka2
jajka2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej2 łyżki
mleka300g masy kajmakowejwierzch:100g masy kajmakowej4 łyżki
mleka1/2 szklanki
orzeszków ziemnychBlaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Składniki
spodu zmiksować na gładką masę. Wylepić nim dno formy. Wstawić do lodówki.W misie miksera zmiksować
ser i masę kajmakową. Dodać
jajka i
żółtka oraz ponownie bardzo dokładnie zmiksować. Wsypać
mąkę i dodać
mleko. Jeszcze raz zmiksować do połączenia się składników. Masę przelać do wcześniej przygotowanej formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec przez 10 minut. Zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec dalej przez 85 minut. Wyłączyć piekarnik i trzymać w nim sernik przez około 15 minut, następnie ostrożnie otwierać piekarnik i studzić w nim ciasto przez 30 minut. Wyjąć, ostudzić całkowicie i schłodzić w lodówce (najlepiej przez noc). Polewę przygotować przed podaniem. Masę kajmakową podgrzać w rondelku z
mlekiem do połączenia. Ostudzić. Polać nią sernik. Posypać, podprażonymi na suchej patelni,
orzechami ziemnymi. Smacznego!