ßßß Cookit - przepis na PYSZNY SERNIK NA KRUCHYM BEZGLUTENOWYM SPODZIE- MÓJ ULUBIONY

PYSZNY SERNIK NA KRUCHYM BEZGLUTENOWYM SPODZIE- MÓJ ULUBIONY

nazwa

Wykonanie

Sernik, który totalnie zauroczył mnie swym smakiem, jest wprost bajeczny. Przygotowywałam go ostatnio dość często i jeszcze nie mamy
go dość. Wcześniej piekłam go w małej blaszce o wym. 27,5x22,5cm, dzisiejszy powstał w tortownicy, taki bardziej świąteczny, no i tortownica ma jeden, ale za to bardzo duży plus, nikt nie marudzi, że same kromki (w końcu ktoś te kromki musi przecież zjadać...), tu każdy kawałek jest z kromką i wszyscy wciągają bez zająknięcia, tak więc jeśli macie taki sam problem z domownikami, polecam piec ciasta w tortownicy... :-)
I jeszcze jedno moje spostrzeżenie, ponieważ piekłam już ten sernik na cukrze trzcinowym, później raz upiekłam na ksylitolu (i mimo iż bardzo lubię serniki z ksylitolem, one nie zmieniają smaku przez wiele dni tak jak z dodatkiem zwykłego cukru), to stwierdzam, że dodatek cukru trzcinowego podnosi walory smakowe tego ciasta. Przy samym ksylitolu czegoś mi w nim brakowało, dzisiejszy piekłam pół na pół ksylitol, z cukrem trzcinowym i znów ma to coś, możecie więc pomieszać tak jak ja obydwa rodzaje słodyczy lub upiec na samym cukrze trzcinowym. Moja tortownica ma 25cm.
Składniki kruchego ciasta:
- 180g mąk bezglutenowych (dałam po 60g: ryżowej, jaglanej i kukurydzianej)
- 100g mielonych migdałów
- 80g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki)
- 2 łyżki cukru (dałam po 1 łyżce ksylitolu i cukru trzcinowego)
- 1-2 łyżki zimnej wody
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i przy pomocy haka zagnieść kruche ciasto. Gdy masa się rozkruszy dłońmi zagnieść kruche ciasto i wyłożyć do przygotowanej wcześniej (dno wyłożone papierem do pieczenia) tortownicy. Można również zagnieść ciasto ręcznie. Dokładnie wykleić spód i wstawić formę do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Składniki masy serowej:
- 1kg dobrego, gęstego sera z wiaderka, lub trzykrotnie mielonego
- 165g miękkiego masła
- 5-6 jajek (u mnie 6 mniejszych)
- 1 szklanka cukru (dałam po 1/2 szklanki ksylitolu i cukru trzcinowego)
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 40g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej (można dać budyń bez cukru)
- kilka kropli aromatu śmietankowego (nie trzeba)
mój gęsty ser
W misie miksera umieścić masło, dodać ksylitol i/lub cukier i utrzeć na gładki puch, następnie dodajemy po jednym całym jajku na zmianę z kilkoma łyżkami sera i cały czas ucieramy, dodajemy także ekstrakt waniliowy i skrobię lub proszek budyniowy. Mieszamy całość do uzyskania gładkiej masy.
Masę wylewamy na schłodzony spód i wstawiamy formę do piekarnika nagrzanego do 160*C, pieczemy ok.85-90 minut tortownica i ok.80 minut blaszka, na programie góra-dół, bez termoobiegu.
Upieczone ciasto wystawiamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
W trakcie stygnięcia ciasto lekko opada, ja "podwijam" (nożem) delikatnie boki pod spód, chowam je w formie, wówczas ciasto równo opada.
Po wystudzenia delikatnie okrawamy boki tortownicy i zdejmujemy obręcz. Ciasto przekładamy na talerz i posypujemy mielonym ksylitolem lub pudrem trzcinowym lub smarujemy lukrem przygotowanym z kilku łyżeczek pudru trzcinowego z kilkoma kroplami aromatu migdałowego i dodatkiem kremówki (lub wody). Ja posypałam wierzch dodatkowo płatkami migdałów.
Smacznego :-)
http://mojpieknystol.pl/
Źródło:http://smaczne-zdrowe.blogspot.com/2015/12/pyszny-sernik-na-kruchym-bezglutenowym.html