Wykonanie
Kokos,
śliwka,
czekolada to dla mnie połączenie doskonałe! Idealne na zimowy czas, a szczególnie na Boże Narodzenie. Smaki te zamknięte w jednym cieście sprawiają, że od razu uśmiech pojawia się na mojej twarzy. Szczególnie, gdy to ciasto nie posiada glutenu i
cukru, i co najważniejsze, jest niezwykle proste w przygotowaniu. Co powiecie na wegańskie ciasto z
czekoladą i musem
śliwkowym ?Są świąteczne ciasta, do których nie potrzeba zbyt wiele czasu, wyszukanych składników i wielkich umiejętności kulinarnych. Pomimo tego, ciasta te zdobią odświętny stół, wydają się być niezwykle skomplikowanym kulinarnym majstersztykiem, z askakując gości nie tylko wyglądem, ale i wspaniałym smakiem. Takie jest właśnie ciasto z
czekoladą i musem
śliwkowym . W całości wegańskie, pozbawione
cukru i glutenu .To ciasto, choć na pierwszy rzut oka wydaje się być skomplikowane, do takich nie należy. Chwilę zagniatamy, chwilę pieczemy, chwilę mieszamy, chwilę ubijamy. Jedyną trudnością jest dłuższy czas spędzony na czekaniu. No cóż... nie musimy jednak całych 8 godzin warować pod lodówką. ;pCiasto posiada do zrobienia cztery warstwy - spód, masę
śliwkowo-
czekoladową, masę
śliwkowo-
kokosową i
czekoladę. Wydaje się dużo! Spokojnie... Każdą z nich robimy błyskawicznie.W rezultacie tych wszystkich prostych kulinarnych czynności, z którymi poradzi sobie każda kulinarna łamaga, otrzymamy ciasto wyjątkowe, idealne na Święta, ale i nie tylko.
Kokos,
śliwka i
czekolada . Uwierzcie - połączenie doskonałe!
wegańskie, bezglutenowe, bez
cukru( tortownica o średnicy ok. 24 cm)spód:- 100 g
oleju kokosowego- 80-100 g
syropu klonowego /
syropu z agawy /
miodu- 100 g
mąki ryżowej- 120 g
mąki gryczanej- 120 g bezglutenowych
płatków owsianych- kilka kropel ekstraktu
migdałowego- 1 łyżeczka pasty waniliowej / ekstraktu
waniliowego- 1 łyżka
amaretto- 2-3 łyżeczki mielonego
cynamonu- 1/4 łyżeczki mielonego
kardamonu- 1/4 łyżeczki mielonego
imbiru- 80-100 g
mleka (8-10 łyżek)- szczypta
soliWszystkie składniki zagniatam w jednolitą masę.
Mleka dodaję tyle, by ciasto dało się uformować.Spód tortownicy wykładam papierem do pieczenia, natomiast jej boki wysmarowuję
olejem kokosowym.Spód tortownicy wyklejam
ciastem - na wysokość ok. 4 cm (jak na tartę). Całość w kładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 15 min.masa
czekoladowo-śliwkowa:- 250 g domowych
powideł śliwkowych- 1/2 - 1 łyżki
ksylitolu (ilość zależy od słodkości naszych powideł)- 1 i 1/2 - 2 łyżki
kakao - jeśli nie lubicie wyrazistego smaku
kakao, dodajcie 1 i 1/2- duża szczypta
cynamonuWszystkie składniki dokładnie mieszam.Masą wysmarowuję upieczony i przestudzony spód.masa
śliwkowo-kokosowa:- stała część z 2 puszek
mleczka kokosowego (każda ma 400 g)- 300 g domowych
powideł śliwkowych- 4-6 łyżek
ksylitolu (ilość zależy od słodkości naszych powideł)- 1 płaska łyżeczka agaru- 1 łyżka
amaretto- 1/2 łyżeczki mielonego
cynamonu- duża szczypta mielonego
kardamonu- duża szczypta mielonego
imbiru- odrobina
soku z cytryny- 1 łyżeczka pasty waniliowej / ekstraktu
waniliowego- kilka kropel ekstraktu
migdałowego- szczypta
soliW misce ubijam
śmietanę kokosową z
ksylitolem (tą stałą część z
mleczka kokosowego.)Do ubitej
śmietany dodaję powidła,
sok z cytryny,
przyprawy, pastę
waniliową,
sok z cytryny. Dokładnie mieszam. Próbuję i ewentualnie dodaję
soku z cytryny lub
ksylitolu.Przekładam 3 łyżki masy do rondelka. Dodaję
amaretto, agar i szczyptę
soli. Dokładnie mieszam. Masę zagotowuję. Gdy się zagotuje, zmniejszam ogień i gotuję jeszcze przez 1 min.Masę dodaję do pozostałej
śmietany i szybko, dokładnie mieszam.Gotową masę układam na warstwie
śliwkowo-czekoladowej. Całość wkładam do lodówki na ok. 6-8 h.
polewa czekoladowa:- 1 tabliczka
gorzkiej czekolady (100 g) - min. 70 %
kakao- ok. 75 g
mleka roślinnego - u mnie owsiane- duża szczypta
cynamonu- do posypania wierzchu - pokrojone drobno, uprażone
orzechy włoskie i
suszone śliwkiCzekoladę wraz z
cynamonem i
mlekiem umieszczam w kąpieli
wodnej. Gdy
czekolada się rozpuści mieszam wszystko dokładnie, tak by uzyskać jednolitą, lśniącą masę.Wylewam polewę na stężałe ciasto. Dekoruję
suszonymi śliwkami i
orzechami włoskimi. Całość wstawiam na 1-2 godziny do lodówki.Smacznego!