Wykonanie
Coraz bardziej popularne w naszym społeczeństwie jest
mleko kokosowe . Idealne do deserów, dań orientalnych, a także dla osób niemogących z jakiś powodów lub po prostu niechcących spożywać
mleka krowiego. Nawet jeśli nie jesteśmy weganami ani nie macie żadnych alergii pokarmowych warto włączyć do diety owe
mleko, gdyż zawarty w nim
kokos ma spaniałe zdrowotne właściwości. W dodatku, można zrobić z niego masę przepysznych dań, a także deserów, czego przykładem jest prosty wegański mus
kokosowo-
śliwkowy, bez dodatku
cukru i glutenu .Ja osobiście ubóstwa
mleko kokosowe, nie tylko za jego niesamowity smak, ale także za cudowne zdrowotne właściwości, które ono posiada. Nawet jeśli nie cierpimy na nietolerancję laktozy czy kazeiny, ani nie jesteśmy na diecie wegańskiej, warto wprowadzić owe
mleko do naszej diety. A dlaczego? Już Wam mówię.
Mleko kokosowe, jak się domyślacie pochodzi z
kokosa.
Orzech ten jest skarbnicą wszelkiego zdrowotnego dobra. Zawiera zdrową postać tłuszczów średnio-nasyconych mających właściwości przeciwbakteryjne, antywirusowe i antygrzybiczne .
Mleko kokosowe jest więc idealne na czas jesienno-zimowy, kiedy nasz organizm potrzebuje pomocy w wzmocnieniu systemu odpornościowego.Wzmacnianie odporności to nie wszystko.
Kokos posiada szereg innych zdrowotnych właściwości. Zapobiega m.in. chorobom wątroby, osteoporozie, poprawia nasz metabolizm, prace układu pokarmowego. Ma właściwości regeneracyjne, opóźnia procesy starzenia. Chcecie na długo zachować młodość? Jedzcie
kokos, a także używajcie
oleju z niego do robienia domowych maseczek czy natłuszczania ciała. Działa rewelacyjnie!Pomimo, że
mleko kokosowe zawiera dużo tłuszczu, nie posiada ono cholesterolu, a nawet pomaga wyrównać jego poziom. Tłuszcz ten jest rodzajem tego zdrowego, który nie tylko nie tuczy, ale pomaga nam zachować szczupła sylwetkę, gdyż po dostaniu się do naszego organizmu nie zostaje zamieniony w tkankę tłuszczową, ale wykorzystany od razu do produkcji energii. Mówiąc prościej,
kokos ma właściwości przyspieszające nasz metabolizm. Dodanie do posiłku
oleju kokosowego pomoże naszemu organizmowi szybciej spalić kalorie.Ważne, abyście kupując
mleko kokosowe czytali etykiety. Im krótsza lista składników, tym lepiej. Dobrej jakości
mleko kokosowe zawiera ekstrakt z miąższu
kokosa (ok. 80%) i
wodę - żadnych środków zagęszczających i emulgatorów. Najlepiej zaopatrzyć się w
mleko ekologiczne, które w sklepach internetowych można kupić za podobną cenę, co to zwykłe. Oczywiście, możecie także
mleko kokosowe przyrządzić samodzielnie, z
kokosa bądź
wiórków kokosowych. Nie oszukujcie się jednak, zrobienie samemu
mleka kokosowego ze zwykłych, siarkowanych wiórek, nie sprawi, że będzie ono zdrowsze od tego gotowego, zapuszkowanego. Podstawą jest tu zdrowy, pewny produkt.Widzicie, że warto na stałe włączyć do diety produkty z
kokosa, m.in.
mleko kokosowe .Nie wiecie, co z niego zrobić?Na naszym blogu wciąż wykorzystujemy ten produkt do tworzenia jedzeniowych cudeniek. Dziś proponuję Wam prosty, jesienny deser, który przygotujecie w kilka minut - wegański korzenny mus
kokosowo-
śliwkowy . Całość bez
cukru i glutenu . Cudowne wykorzystanie tegorocznych powideł. Dodatek
korzennych przypraw sprawia, że mus ten jest idealny na jesienną chandrę.Pamiętajcie, im lepszej jakości
powideł śliwkowych i
mleka kokosowego tu użyjecie, tym smaczniejsze i zdrowsze będzie to, co przyrządzicie. :)
wegański bezglutenowy bez
cukru(5-6 porcji)- stała część z 2
mleczek kokosowych (każde po 400 g) -
śmietana kokosowa- 300 g domowych
powideł śliwkowych ---> przepis na domowe
powidła śliwkowe- 3-5 łyżek
ksylitolu (ilość zależy od słodkości naszych powideł)- 1/2 łyżeczki mielonego
cynamonu- duża szczypta mielonego
kardamonu- duża szczypta mielonego
imbiru- odrobina
soku z cytryny- 1 łyżeczka pasty waniliowej / ekstraktu
waniliowego- kilka kropel ekstraktu
migdałowego- szczypta
soli- do podania: odrobina powideł,
orzechy włoskie uprażone na suchej patelni,
cynamonW misce ubijam
śmietanę kokosową z szczyptą
soli i
ksylitolem.Do ubitej
śmietany dodaję pozostałe składniki. Dokładnie mieszam.korzenny mus
kokosowo-
śliwkowy przekładam do pucharków, dekoruję odrobiną powideł,
orzechami włoskimi i mielonym
cynamonem.Proste a pyszne!