Wykonanie
Pieczecie
chleb w okresie świątecznym? Jeśli nie może przekona Was przepis na niezwykle aromatyczny
drożdżowy chleb żytni z
orzechami i
rodzynkami . Smakuje obłędnie, szczególnie z domowymi powidłami!Na Boże Narodzenie piekę wielką ilość
chleba, jednak zazwyczaj stawiam na
pieczywo, które będzie jedynie smakowitym tłem lub uzupełnieniem serwowanych przeze mnie potraw. Jednak w okresie przedświątecznym, kiedy wszyscy czekają na wigilijne wypieki, wypiekam
chleby słodsze, pełne
orzechów,
bakalii i pachnące
korzennymi przyprawami . To pomaga przetrwać do samego Bożego Narodzenia i niesamowicie wczuć się w świąteczny nastrój. Zapach takiego świeżo upieczonego
chleba ma niewątpliwie magiczną moc i sprawia, że w domu słychać już dzwonki sań Świętego Mikołaja. ;pTaki słodki chlebek jest też pyszną przekąską dla dzieci. Posmarowany powidłami, czekośliwką lub innymi domowymi
konfiturami, wywoła uśmiech na niejednej
młodej buzi. Ta duża buzia też będzie zadowolona. ;p
- 500 g
mąki żytniej chlebowej, typ 720- 85 g
rodzynek- 50 g posiekanych
orzechów włoskich- 1 i 1/3 łyżeczki
soli himalajskiej- 1 łyżeczka
cynamonu- 1 łyżeczka suchych
drożdży- 350 g przegotowanej, przestudzonej
wody- szczypta
pieprzu-
oliwa do skropienia wierzchu ciastaDo miski wrzucam
mąkę,
rodzynki, posiekane
orzechy,
cynamon,
sól,
pieprz i
drożdże. Całość dokładnie mieszam.Do miski wlewam
wodę i mieszam za pomocą łyżki, do połączenia się składników. Wierzch ciasta skrapiam
oliwą, aby nie wysechł. Miskę przykrywam bawełnianym ręcznikiem i odstawiam w ciepłe miejsce, bez przeciągów na ok. 15-18 h.Wyrośnięte ciasto przekładam na oprószoną
mąką stolnicę. Chwilę zagniatam, formuję kulę i pozostawiam do wyrastania na ok. 1 h.Kamień do pieczenia
chleba rozgrzewam w piekarniku do 230 st. C*. Na rozgrzany kamień wkładam wyrośnięty uformowany w kulę
chleb.**Po 10 min zmniejszam temperaturę do 210 st. C i piekę kolejne 30-40 min (czas pieczenia zależy od stopnia zrumienienia
chleba, upieczony popukany będzie wydawał głuchy odgłos).Upieczony
chleb studzę na kuchennej kratce.Smacznego!*Jeśli nie masz kamienia, blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i nagrzewamy piekarnik wraz z blaszką. Następnie wkładamy na rozgrzaną blaszkę wyrośnięty
chleb.**Jeśli forma się lekko rozluźniła, jeszcze raz uformuj z ciasta kulę.Inspiracją był ten przepis .