ßßß Cookit - przepis na Babka cytrynowa (bezglutenowa)

Babka cytrynowa (bezglutenowa)

nazwa

Wykonanie

Dziś przedstawiam przepis na przepyszną babkę cytrynową, oczywiście bezglutenową . Wypieki bezglutenowe polecam nie tylko osobom będącym na diecie bezglutenowej z przyczyn medycznych, polecam wszystkim, ponieważ wypieki bezglutenowe są po prostu bardzo smaczne . Ciasta z mieszanek mąk, które sami sobie mieszamy wedle uznania, z pominięciem tych pszennych oczywiście, mają zaskakujący smak, a co najważniejsze, nie czerstwieją, nie stają się suche i twarde na drugi dzień . Pysznie smakują, pozostają charakterystycznie wilgotne i nie powodują uczucia przeciążenia tak typowego przy spożywaniu produktów pszennych.
Bardzo polecam :-)
* * *
Składniki (na blachę z kominem):
100 g skrobi ziemniaczanej
80 g mąki z ziaren amarantusa
80 g maki kukurydzianej
3/4 szklanki cukru
200 g masła
4 jajka (żółtka i białka osobno)
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
tarta skórka z cytryny
sok z połowy cytryny
Składniki na lukier:
1 szklanka cukru pudru
sok z połowy cytryny
Wykonanie:
1. Rozpuszczamy masło w rondelku i pozostawiamy do wystygnięcia.
2. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy żółtka z cukrem, aż masa stanie się jasna.
3. Cały czas miksując dodajemy roztopione wystudzone masło.
4. Następnie dodajemy mąkę kukurydzianą, cały czas miksując.
5. Następnie dodajemy mąkę z ziaren amarantusa, cały czas miksując.
6. Następnie dodajemy skrobię ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia, cały czas miksując.
7. Cytrynę myjemy, sparzamy, następnie skórkę ścieramy na tarce o małych oczkach.
8. Następnie dodajemy startą skórkę do ciasta oraz sok z połowy cytryny i miksujemy na wolnych obrotach przez chwilę, do połączenia składników.
9. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę, dołączamy do ciasta i delikatnie mieszamy.
10. Ciasto przekładamy do blachy wysmarowanej masłem i obsypanej według uznania. Ja, będąc na diecie bezglutenowej z powodów innych niż medyczne, użyłam krupczatki. Mąką z ziaren amarantusa można obsypać blachę w przypadku, gdy ciasta zawiera inne mąki. W tym przypadku ciasto by przywarło, więc dlatego użyłam krupczatki.
11. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i pieczemy przez 40 minut z termoobiegiem. Sprawdzamy patyczkiem czy się upiekło. Ja oczywiście muszę kombinować i piec trochę inaczej (najpierw 20 minut grzanie góra-dół, 20 minut z termoobiegiem i 10 minut z grzaniem dół).
12. Studzimy ciasto w blasze.
13. Przygotowujemy lukier i nakładamy lukier łyżką na ciasto, by lukier spływał fantazyjnie :-) Smacznego :-)
Źródło:http://kuchnia-bez-glutenu.blogspot.com/2016/01/babka-cytrynowa-bezglutenowa.html