ßßß Cookit - przepis na Słodkie placuszki z kaszy gryczanej (wegańskie, bezglutenowe, bez cukru)

Słodkie placuszki z kaszy gryczanej (wegańskie, bezglutenowe, bez cukru)

nazwa

Wykonanie

Co powiecie na wegańskie i bezglutenowe placuszki zrobione praktycznie z samej kaszy gryczanej ? Co więcej, wcale nie musicie owej kaszy gryczanej gotować! Oj nie! Wystarczy zalać ją dzień wcześniej wodą, a na drugi dzień zblendować z dodatkami. Potem pozostaje nam już tylko smażenie i konsumpcja. Słodko i bez dodatku cukru !
Uwielbiam wegańskie placuszki z surowej kaszy gryczanej. Wykonanie ich jest dziecinnie proste. Gwarantuję, że oprócz łatwości przygotowania, zaskoczy Was pyszny smak placuszków i fakt, że wcale nie czuć w nich kaszy gryczanej . To cudowny sposób na przemycenie gryki nielubiącym ją maluchom, a także małym alergikom, gdyż placuszki nie posiadają glutenu, cukru, nabiału i jajek. Chyba nie muszę wspominać o tym, że warto dawać dzieciom kaszę gryczaną, gdyż jest niesamowicie zdrowa. O jej cudownych właściwościach zdrowotnych pisałam na blogu tutaj .
Tylko pamiętajcie! Koniecznie użyjcie tu niepalonej kaszy gryczanej . Nie tylko pozbawiona jest charakterystycznej goryczki, ale i posiada o wiele więcej wartości odżywczych niż ta palona.
lalalala
(ok. 10 sztuk)
- 200 g niepalonej kaszy gryczanej, namoczonej przez noc
- 2 łyżki ksylitolu / syropu klonowego
- 1 płaska łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka kamienia winnego / bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka pasty waniliowej / ekstraktu waniliowego / ziarenka z 1/2 laski wanilii
- szczypta soli
- woda
Namoczoną kaszę gryczaną przekładam na sitko i przepłukuję wodą.
Przepłukaną kaszę gryczaną przekładam do blendera, dodaję odrobinę świeżej wody i blenduję na gładką masę. Następnie dodaję tyle wody, aby uzyskać konsystencje gęstego ciasta naleśnikowego.
Na końcu dodaję pozostałe składniki i mieszam.
Placuszki smażę z dwóch stron na patelni teflonowej przetartej olejem kokosowym (1 1/2 - 2 łyżki na jeden placuszek).
Podaję z ulubionymi dodatkami, tym razem polane syropem daktylowym i posypane orzechami włoskimi.
Smacznego!
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2016/01/sodkie-placuszki-z-kaszy-gryczanej.html