ßßß Cookit - przepis na Cebularze z cukinią i szałwią

Cebularze z cukinią i szałwią

nazwa

Wykonanie

Puszyste w środku, chrupiące z zewnątrz, ze słodkawa cebulą i aromatem szałwii.
Składniki: na ciasto:
190ml wody
30 dag drożdży
350g przesianej mąki
szczypta soli
łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy na nadzienie:
3 średnie cebule
mała cukinia
2 łyżki oliwy
około 5 listków świeżej szałwii
sól, pieprz
do posmarowania:
rozkłócone jajko
Sposób p rzygotowani a :
Wodę podgrzać. Zalać drożdże ciepłą (nie gorącą!) wodą. Dodać cukier i wymieszać. Do miksera wkładamy mąkę, sól, oliwę. Następnie stopniowo dodajemy drożdże. wyrabiamy ciasto 3-4 minuty. Ciasto formujemy w kulę, wkładamy do suchej miski i zostawiamy w cieple przykryte ścierką na około 40-60 minut.
Cebule obrać, posiekać w piórka, a cukinie w słupki. Rozgrzać tłuszcz i podgrzać na nim cebule z cukinią. Posiekać drobno szałwię. Dodać do warzyw. Podsmażać ze zeszklenia cebuli. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ciasto podzielić na 10 część. Z każdej uformować kulkę. Położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zgnieść ręką. Pośrodku utworzyć zagłębienie w którym umieszczamy farsz cebulowy. Brzegi posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec w 220 stopniach C przez 15 minut.
Źródło:http://pyrynagaz.blogspot.com/2015/12/cebularze-z-cukinia-i-szawia.html